Stílusosan szeptember 30-án ünnepeltek 30. jubileumot a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsi Tagintézményében. 3 évtizede, 1992-ben indult ugyanis Pécsett a korai fejlesztés. Az évforduló kapcsán kérdeztük Timár Eszter Márta tagintézményvezető-helyettest.

– Milyen tevékenységek folynak az intézményben, elsősorban miben tudnak segíteni a családoknak? 

– A Baranya Megyei Pedagógiai Szolgálat Pécsi Tagintézménye Telephelyén több szakfeladat ellátása történik. Ezek a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás, logopédiai ellátás, gyógytestnevelés, konduktív ellátás, nevelési tanácsadás, és ez év szeptemberétől járási szakértői bizottsági tevékenység. Ez utóbbi szakfeladat hozzánk történő delegálásával könnyebb lett a korai fejlesztésbe kerülés: már az általunk kiadott szakvéleménnyel elkezdődhet a gyermek terápiája, így értékes időt nyerhetünk. A korai fejlesztésben gyógypedagógusok és konduktorok dolgoznak elsősorban, de gyógytornász és pszichológus is segíti munkájával a terápiák eredményességét. A pedagógusok feladata a gyermekek komplex fejlesztése mellett a családok megsegítése is, kiemelt figyelmet fordítva a mentálhigiénés támogatásra is. Családi programokat, kirándulásokat szerveznek az alapítványunk segítségével, wellness lehetőségeket biztosítanak a családtagoknak a környező gyógyfürdőkben, illetve szülőklubot szerveznek gyermekfelügyelettel. Ezeken a programokon a családok szívesen vesznek részt. A korai fejlesztésben dolgozó szakemberek nagyban hozzájárulnak a gyermek sikeres társadalmi integrációjához és utat mutatnak képességeinek kibontakoztatásához is. Büszkeséggel tekintünk azokra a gyermekekre és családokra, akik a mindennapok nehézségein napról-napra felülkerekednek, és azokra is, akik parasportolóként sikereket érnek el.

– Mennyit változott, miben lett jobb a korai fejlesztés Pécsett és általánosságban 3 évtized alatt?

– A pécsi Korai Fejlesztő és Integrációs Központ az országban elsőként, országos modellként jött létre 1992-ben. Megálmodója és létrehozója Csanádi Gabriella volt, aki agilis személyiségével elindította a korai fejlesztést Magyarországon. Az intézmény akkor még a Nevelési Központ Tagintézményeként működött. A vezető áldásos tevékenysége jóvoltából az intézmény fejlődésnek indult: egyre több szakember és terápia várta az érintett családokat. A korai fejlesztő karizmatikus vezetője a későbbi időszakban Meszéna Tamásné volt, aki szintén nagyon sokat tett az intézmény fejlődéséért és az ide járó gyermekekért és családokért. 2013 szeptembere óta a pedagógiai szakszolgálatok létrejöttével az intézmény a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat keretein belül működik. A három évtized alatt közel négyszeresére bővült a szakembergárda, és a terápiás lehetőségek száma is növekedett. A kognitív fejlesztés mellett több mozgásterápia is elérhető az intézményben: például tervezett szenzomotoros tréning (TSMT), Ayres-terápia, valamint az idén újra induló gyógyúszás (HRG) is segíti a gyermekek fejlődését. Ma már elérhető nálunk az evésterápia és szülő-csecsemő konzultáció is. A korai fejlesztő ugyanabban az épületben működik 30 éve, de területe megkétszereződött, a fejlesztő szobák száma folyamatosan bővült. Az idei tanévben is sikerült a helyhiányunkat egy újabb fejlesztő szoba kialakításával enyhíteni. Az intézmény a kezdeti időkben országos szakmai konferenciákat rendezett, amely nagy népszerűségnek örvendett a szakemberek körében. Az ország minden részéről érkeztek a kollégák a többnapos rendezvényre, hogy meghallgassák a szakma neves képviselőinek előadásait. A kezdeti időszakban az intézmény nem fogadott hallgatókat, ma viszont már több egyetemmel is kapcsolatban állunk, és fogadjuk a hozzánk érkező, tanulni vágyó szakemberjelölteket. Nem csak az egyetemek felé nyitottunk, hanem egyre szorosabb kapcsolatot alakítunk ki az egészségügyi intézményekkel, elsősorban a fejlődésneurológiai és ortopédiai szakellátásban dolgozó orvosokkal. A korai fejlesztés komplexitása is bővült az idők során: a logopédia szakfeladatban dolgozó logopédusokkal egyre jobb az együttműködés. Nagy pozitívuma az intézménynek, hogy a kezdeti családias miliőt mind a mai napig megtartotta, és az elhivatott, jól képzett, lelkiismeretes szakemberek mai is szívvel-lélekkel dolgoznak a gyerekekért és a családokért.

Íme, egy pár archív felvétel a kezdetekről:

– Miért fontos, hogy a szülők (időben) tudjanak az intézményről?

– A gyermekek fejlődése miatt nagyon fontos, hogy a szenzitív időszakban történjen a fejlesztés. Minél előbb tudjuk elkezdeni a terápiákat, annál nagyobb lesz a fejlesztés hatékonysága, annál jobb eredményeket tudunk elérni a gyermekek állapotában. Ezért is örülünk az új szakfeladatunknak, ami segít abban, hogy ez a fejlesztés a lehető legkorábban elkezdődhessen.

Ennél a két szülői visszajelzésnél mi sem festi le jobban, mennyire fontos munkát végeznek a szakemberek:

Hálás vagyok a munkádért, amit a kislányomba fektetsz! Egy csoda vagy számunkra.
Köszönjük a sok segítséget! Rengeteget kapott tőled kisfiam, nem „csak” fejlesztetted, hanem szívvel- lélekkel építetted is ezt a kis embert! Nagyon ragaszkodik is hozzád! Remélem, nem búcsúzunk, találkozunk még! Kevés „tanúja” maradt körülöttünk D. első éveinek, pedig ez nagyon fontos, te vagy az egyik, szóval szeretnénk vigyázni rád!

– A jubileum alkalmából kik látogatták meg a korai fejlesztőt? 

– Harmincéves fennállásunk megünneplését szívesen vittük volna ki az épületünk falain kívülre, de sajnos az anyagi erőforrásokat nem tudtuk erre a célra előteremteni. Rendezvényünk ezért szakmai nap keretében valósult meg, ahova csak az intézménybe járó gyermekek és családok kaptak meghívást. Szerencsére akadtak támogatóink, akik a programokhoz és a szeretetvendégségünkhöz hozzá tudtak járulni. Nagyon köszönjük a támogatást az „Ők is a mi gyermekeink” alapítványnak, akik a színes programok szervezéséhez járultak hozzá. Hálásan köszönjük a Pécsi Zserbó Cukrászdának, a Mischler Cukrászdának és a Pécsi Pékinas Manufaktúra Kft.-nek az önzetlen adományokat, akik pogácsával, édes aprósüteménnyel és gluténmentes termékekkel támogatták rendezvényünket, valamint egy pécsi magánszemélynek, aki innivalót bocsátott a rendelkezésünkre.

Néhány kép az évfordulóról:


Mi a teendő, ha nem lesz egészséges a babánk?

Képek forrása: Baranya Megyei Pedagógiai Szolgálat Pécsi Tagintézménye

Hirdetés