Pécsett segítenek megküzdeni a meddőség okozta szomorúsággal

Sajnos a reproduktív korú lakosság nagy hányadát, a párok 15-20 százalékát érinti valamilyen formában a meddőség témaköre. Közülük jó néhányan nagyon nehezen dolgozzák fel ezt, sokszor depresszióba esnek a komoly lelki megterhelés miatt, és nem kapnak megfelelő szakmai támogatást.

A felismert terhességek 15-20 százaléka az első 12 héten belül elvetél, a sikertelen terhesség után pedig a szülők 25 százalékánál súlyos pszichés problémák jelentkezhetnek.
Hogy Pécsett segítséget nyújtsanak a gyermekáldásban nem részesülő nőknek és férfiaknak, Vendégbabák névre keresztelt csoportot indítanak Kónya Lilla és Puskás Nikolett tanácsadó szakpszichológusok. Vendégbabák azok a kicsi lelkek, akik megfogantak és elindultak családjukhoz, szüleikhez, de végül nem teljesedhetett ki az életük.

A kiscsoportos foglalkozássorozat előre láthatólag január végén indul majd és 10 alkalmasra tervezik a szervezők, akik több különböző szakmai módszerrel segítenek a megjelent nőknek, férfiaknak, és pároknak abban, hogy feldolgozzák az őket ért traumákat/veszteségeket. Mindenkit várnak, akinek a közelmúltban vagy régebben kellett szembenéznie a vetélés, szülés körüli halál, művi abortusz, meddőség diagnosztizálása vagy gyanúja okozta fájdalommal és ezt nehezen dolgozzák fel. A csoport lehetőséget ad a veszteségek feldolgozására és a mélyen eltemetett fájdalom kimondására, mindezt (biztonságos) támogató közegben.

– A programok abban segíthetnek a résztvevő pároknak, hogy közösen, egymást segítve képesek legyenek beszélni a veszteségeikről, kimondhassanak nehezen kimondható érzéseket, gondolatokat. Egymást támogatják a feldolgozás folyamatában. fel a fájdalmukat és küzdenek meg azzal. Támogatják egymást érzelmileg és beszélnek arról, mit élnek át, a sokszor kimondhatatlan fájdalomról. Akik egyénileg érkeznek, a párokhoz hasonlóan pedig átértékelhetik a gyász és a veszteség fogalmát és a közösség megtartó erején keresztül érezhetik, hogy nincsenek egyedül. Az elszigeteltség ugyanis nagyon jellemző a meddőséggel szemben állókkal – mondta el lapunknak Kónya Lilla, a programokat szervező egyik tanácsadó szakpszichológus.

Hozzátette, nagyon sok okból kifolyólag lehet szüksége egy-egy személynek vagy párnak arra, hogy olyan csoporttal ossza meg tapasztalatait és érzéseit, aminek a tagjai hasonló helyzetben vannak.

– A meddőség hatást gyakorol többek között az énképre, önértékelésre, bizonytalanná tehet, szorongáshoz, bűntudathoz, dühhöz vezethet, elkeseríthet, akár az intimitás változásához vagy megszűnéséhez is vezethet a párkapcsolaton belül. Az érintettek sokszor kudarcként, a testük feletti kontroll elvesztéseként élik meg a meddőséget; másrészt egyfajta identitásvesztés is ez, hiszen az anyai és apai, hosszú távon pedig a nagyszülői szerepkörtől fosztja meg az érintetteket a gyermektelenség. Emellett erős a társadalmi stigma is, sokan nem tudják, hogyan közelítsenek egy meddőséggel küzdő párhoz, pedig szeretnének segíteni, A párok érzik a másik ember zavarát és ezáltal is nehéz helyzetbe kerülnek, még jobban elszigetelődhetnek. Ennek ellentéte a hibáztató, mérgező környezet, amivel szintén gyakran találkozhatnak a párok. Ezt hibáztató, mérgező környezetnek hívjuk. A csoportban ennek az ellentéte, a támogató környezet kialakítása a cél, ahol mindenki önként beszélhet az érzéseiről, ha képes erre. Ha pedig valaki nem vesz részt aktívan a gyakorlatokban, akkor is zajlanak benne a belső folyamatok, amik által könnyebb lesz a búcsú, a jövőkép kialakítása a óvó-védő környezetben – fejtette ki a szakember.

Hirdetés