A molekulák legmélyébe lát ez az eszköz, és már Pécsen is megtalálható

Ismét egy új, világszínvonalú eszköz érkezett a pécsi egyetemre: egy tömegspektométer, mely különböző vegyületek szerkezetének meghatározásában segít, új vegyületek molekulatömegének meghatározására képes.
Az analitikai eszköz a PTE TTK Kémia intézetében került, a legújabb technikát vonultatja fel, képes arra, hogy a „molekulák mélyébe” lássanak a kutatók – derül ki az UnivPécs cikkéből.

hirdetés

Sőt nem csak a részecskék tömegét lehet vele meghatározni, de a töredékekről, funkciócsoportokról is sok-sok információt nyerhetnek ki a szakemberek.

Mindez nagyon fontos a kurrens kutatások szempontjából, hiszen mint Kollár László akadémikus, a PTE TTK Kémia Intézetének egyetemi tanára elmondta: „ma már egy átlagos folyóiratban sem fogadnak el egy tudományos közleményt, amelyben megfelelően karakterizált vegyületek nem szerepelnek, a tömegspektrométerrel kapott eredmények ehhez elengedhetetlenek”.

Íme, így néz ki a tömegspektométer:

Az elmúlt időszakban több, a tudományos munkát segítő, fontos, új berendezés is érkezett a PTE-re, például csúcstechnológiás mikroszkóp, világszínvonalú orvosi eszköz: EOS 2D/3D készülék, melyről itt írtunk korábban.

A képek forrása: Csortos Szabolcs/UnivPécs