Világszínvonalú orvosi eszközök érkeztek Pécsre

Lezárult egy fontos fejlesztési projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével, melynek célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása volt, mely segítheti az élsportolók és aktív életet élők ellátását, gyógyulását.

A pécsi ortopédiai klinika tudományos együttműködési partnere a szegedi ortopédiai klinika.

A projekt 508,06 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg.

A fejlesztés kapcsán olyan mozgásszervi részleget alakítottak ki a PTE Ortopédiai Klinikán, mely az ellátás céljait maximálisan kiszolgálja. Ráadásul már egy jelentős eszközpark is rendelkezésre áll, sőt megtörtént a szakemberek képzése is, akiknek segítségével megfelelően működhet a részleg.

A pályázat keretében érkezett egy EOS 2D/3D készülék, melynek nagy szerepe lesz a kutatásokban, hiszen a vizsgálatokban csontkor és kronológiai kor összehasonlítást végez gyermekkortól a fiatal felnőttkorig nagy páciensi körön, melynek radiológiai háttéreredményét az EOS biztosítja a nyaki gerincfelvételek által.

Több élvonalbeli sportegyesülettel (para- és normál sport) van folyamatos szakmai kapcsolata a projekt résztvevőinek mind az utánpótlás-, mind a felnőtt korosztálynál.

Ezen keresztül pedig folyamatos az érintettek vizsgálata.

Elemzik a sportolók teljesítményét és mozgását, amely fontos a sérülésmentes időszakban, de nagy szerepe van a megelőzésben is. Vizsgálják azt is, miért alakulhat ki túlterhelés, sérülés.

A felismerés után következik a kezelés, hogy a sportoló minél előbb vissza tudjon térni a megszokott kerékvágásba, illetve a korábbi intenzitású sporttevékenységéhez. A rehabilitáció megfelelő kivitelezése elengedhetetlen mindkét esetben.

A most felállított eszközpark óriási segítséget jelent tehát a diagnosztikában, az ellátásban és a rehabilitációban is a több száz műtéti eset és ezres nagyságrendű járóbeteg-kezelés során.

 

Hirdetés