Egy hónapon belül három meteorrajt keltő törmelékfelhőn is áthalad a bolygónk – írja az Időkép.

Minden évben alig várjuk már ezt az időszakot, a varázslatos csillaghullást. Jó hír, hogy pár nap múlva már két meteorrajt is megfigyelhetünk, ugyanis július 30-ra esik a 169P/NEAT üstökös törmelékéből származó Alfa Capricornidák és a 96P/Machholz üstököshöz kapcsolódó Déli Delta Aquaridák maximuma is.

Az Alfa Capricornidák egyébként kimondottan lassú és fényes meteorokat adnak, szerencsés esetben is csupán 3-4 tagot figyelhetünk meg egy éjszaka. A Delta Aquaridák óránként már 3-4 hullócsillaggal szolgálnak, melyek „közepes sebességű, horizonthoz közeli meteorként szelik át az eget” az Időkép szerint.

És még csak most kezdődik a java: a Perseidák-raj már aktív, augusztus 13-án várható a fényfelhő csúcspontja, mikor óránként akár száz hullócsillagban is gyönyörködhetünk a nyári éjszakai égboltot fürkészve.

Ha „csillagbiztos” helyeket kerestek Pécsen és a környéken, olvassátok el ezt a cikkünket. Jó választás lehet a Jakab-hegy, Pusztabánya, a Cigány-hegyi kilátó vagy a Remeterét is!

Tavaly augusztusban készült képeink:
Ég és föld között
Az apró meteorok tulajdonképpen 100 kilométer magasságban felvillanó kozmikus porszemcsék, amik nagy sebességgel érkeznek a Föld légkörébe, a világűr határán találkoznak földi légkör részecskéivel és elégnek.

Hirdetés