Biztonságos tanévkezdés: vigyázzunk a kisiskolásokra!

Beköszöntött az ősz, szeptember elsejével az iskola is megkezdődött. Ebben az időszakban az iskolások nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, hiszen a nyári vakáció után egyszerre, tömegesen kezdenek közlekedni, de még bennük él a nyári felszabadult állapot, amely csökkentheti veszélyérzetüket. Az autósoknak fel kell készülniük erre. A baranyai zsaruk néhány jótanácsot gyűjtöttek most össze egy videóban a biztonságos tanévkezdésért.

Íme néhány jótanács a kicsiknek:

  • Az úttesten az átkeléshez a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet (zebrát) használjátok.
  • Csak akkor induljatok el, ha a lámpa zöldre vált, de mindig nézzetek alaposan körül, mielőtt az útra lépnétek.
  • A zebrán a kerékpárról le kell szállni és a bicajt tolva kell átmenni.
  • Ha az iskolában van kerékpártároló, akkor a biciklit ahhoz rögzítsétek.
  • Autóban utazva mindig kapcsoljátok be a biztonsági övet, a kisebbek pedig használják a gyerekülést vagy ülésmagasítót.
  • Az iskolához érve soha ne az úttesten, hanem a járda felőli oldalon szálljatok ki az autóból.

hirdetés

A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a gyalogosok védelmében megyeszerte idén már 40 új helyszínen festett fel figyelemfelhívó piktogramokat, amelyekkel a mobiltelefon és a fülhallgató használatának veszélyeire hívják fel a közlekedők figyelmét.

Ne feledjük, a telefon folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás is elvonja a figyelmünket. A fülhallgató használata korlátozza a hallást, az okos eszközök nézegetése pedig a látást, nem mellesleg kimondottan balesetveszélyes így közlekedni. Ha lehet, inkább ne babráljunk ezekkel az eszközökkel, míg áthaladunk a zebrán.

hirdetés

Hirdetés