Mint ismert, 2023. január elsején csatlakozott Horvátország a schengeni övezethez, így már nem csak közúton, hanem a zöldhatáron keresztül is lehetőség van az átkelésre gyalogosan vagy kerékpárral. Kollégánk épp utóbbi módot választotta, biciklivel bejárta a magyar–horvát határ Mohácstól Kiskőszegig tartó szakaszát. A túraútvonalat és persze az élménybeszámolót megosztjuk most olvasóinkkal is egy kis kedvcsináló gyanánt. Annyit elárulhatunk: lesz folytatás!

A hétvégén került sor az első határ menti túrára: április 22-én, szombaton 9 óra után a mohácsi Duna-parton elfogyasztott reggeli után indult útnak a kis csapat.

Az útvonal Kölkedig szinte végig a Duna mellett haladt, majd a kölkedi elágazás után a bédai holtág (Külső-Béda) mentén folytatták útjukat a töltésen.

Ez egyébként egy kiváló minőségű, aszfaltozott utat jelent, a töltésen több kis lejáró található a Duna holtágához, melyek tele vannak kis horgászstégekkel, szép ártéri táj, erdők, mezők fogadják az arra tekerőket, kirándulókat – a csendet csak a madárcsicsergés „zavarja meg”.

Több ponton lejuthatunk a töltésről a Dunához

A régi zöldhatárhoz közeledve egy kicsit nyomasztó látványban lehet részünk: egy darabig ugyanis a szögesdrót mellett halad az út, de nehogy megijedjen valaki! Zavartalanul lehet ugyanúgy közlekedni.

Mikor a volt határhoz értek bringásaink, a két sorompón simán áthaladva, immár Horvátország területén, továbbra is kiváló minőségű úton tekertek tovább. Egy-egy pihenőt azért tartottak a régi őrbódéknál.

Darázs településre értek be először, ahol ugyancsak egy dunai holtág található, nyáron strand üzemel a homokos partján – egyelőre itt még zajlik a szezon előtti készülődés.

Innen már a Karasica töltésén haladt tovább az út, ami kivitt a főútig, és innen balra lehet kanyarodni Kiskőszeg irányába. Eddig sík volt a terület, itt azonban egy dombos területhez érünk, így egy-egy kis emelkedőt le kell küzdeni – hívták fel a figyelmet.

A közúton minimális forgalommal találkoztak, gyümölcsösök és szőlőültetvények mellett meneteltek tovább. Mielőtt Kiskőszegre értek, balra kanyarodtak a II. világháborús emlékmű felé. Odaérve (dél körül) gyönyörű panoráma tárult a látogatók elé a Dunára (ott vethetünk egy pillantást a Duna-kanyarra). A folyó másik oldalán egyébként már Szerbia látható, egy híd jelenti a határt a két ország, Horvátország és Szerbia között.

Innen azonban nem mentek tovább, a Duna-parton pihenték ki az ide vezető út fáradalmait, majd ez után fordultak vissza ugyanezen az útvonalon. Kiskőszegtől nincs messze Vörösmart, ami szőlőspincéiről és finom borairól híres, valamint közel van Csúza, ami pedig halételeiről ismert. Egyébként a Kopácsi-rét is belátható közelségben van, ami fontos, változatos élőhelyeket magába foglaló természetvédelmi terület.

Visszafelé csak Mohács előtt tapasztaltak nagyobb biciklis- és gyalogosforgalmat, kollégáink ezt az útvonalat ajánlanák családoknak, hiszen biztonságosan lehet közlekedni, közben csodálatos természeti környezetben tehetik meg útjukat.

Az egész utazásra kisebb pihenőkkel 7-8 órát számítsunk, ami körülbelül 65-70 kilométer.

Ha Horvátországba utaznátok, ezeket a cikkeinket is olvassátok el!

Idén még népszerűbb a horvát tengerpart a magyaroknál!

Olcsóbban nyaralhatunk Horvátországban!

Jövőre ugyanitt! Hagyományos horvátországi nyaralásunk rövid meséje

Hirdetés