23 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsIndul a gombaszezon – várják a kosarakat a pécsi vásárcsarnokban!

Indul a gombaszezon – várják a kosarakat a pécsi vásárcsarnokban!

A vásárcsarnok keleti részében találhatók azok az asztalok, ahol a szezonban gazdag, színes választékkal várják vásárlóikat a gombaárusok. Az ízletes kalaposokhoz biztonságosan juthatunk hozzá: a csarnokban fellelhető erdei gombákat szakellenőr nézi meg. De ha magunk szedjük, május 1-től már vasárnap is elvihetjük ellenőrzésre a zsákmányt – a vizsgálat ráadásul ingyenes.

Ha magunk gyűjtögetnénk, az étkezési célra szedett gombát minden esetben vizsgáltassuk be szakellenőrrel. Pécsett a lakossági vizsgálat ingyenes, a vásárcsarnokban egész évben elérhető a szolgáltatás. Hétfőtől szombatig 5.00–13.00 között, a gombaszezonban: május 1. és november 30. között pedig kiegészül a vasárnapi vizsgálattal is – hívta fel a figyelmet a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.

Sőt, a PVH tapasztalt szakellenőrei a szezonban a hét utolsó napján 17.00–19.00 között is ellenőrzik a bevitt kalaposokat.

[su_note note_color=”#f4dca1″ text_color=”#161515″]Magyarország délnyugati régiójában csak a pécsi vásárcsarnokban biztosított az állandó gombavizsgálat, így Baranyán kívül a szomszédos vármegyéket is kiszolgálja. A tavalyi szezonban megközelítően 12 ezer ember vizsgáltatott gombát, ősszel napi átlagban 100-150 fő érkezett, és átlagosan 1-6-féle gombát hoztak. Tavaly októberben hatalmas pöfetegeket, idén pedig már kucsmagombákat is lehetett vásárolni a csarnokban.[/su_note]

Tippek és tanácsok gombaszedéshez

  • A gombákat célszerű kosárba gyűjteni, fajonként elkülönítve papír- vagy textilzacskóba, megtisztítva az avartól és földtől, továbbá a meghatározás könnyítése érdekében javasolt fajonként egy-egy példányt eredeti állapotban, a többitől elkülönítve elcsomagolni.
  • A számunka ismeretlen egyedekből ne gyűjtsünk nagy mennyiséget, mert mérgező lehet, hanem először csak mintát vigyünk a szakellenőrhöz bevizsgálásra.
  • Hazánkban törvény szabályozza, hogy az állami erdőkből magáncélra személyenként 2 kilogramm erdei gomba gyűjthető.
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő