Célzott kezelésekkel a rák ellen: nagy segítséget kapott a pécsi gyermekonkológia

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológia Osztályán évente 30-40 újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos vagy leukémiás beteget kezelnek, akiknek 80 százaléka meggyógyul és eléri a felnőtt kort. Ez az eredmény nem csak az orvosok és ápolók fáradhatatlan munkájának, de az egyre fejlődő technológiáknak is köszönhető. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a pécsi klinikán a genetikai vizsgálatok is, melyek által pontos adatokat kapnak az adott problémáról, így célzott kezelés válik lehetségessé. A most kapott támogatással a gyermekonkológia drága vegyszereket tud beszerezni ehhez. 

A kórházi osztály működéséhez folyamatosan hozzájáruló Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány a mostani félmilliós támogatással segít abban, hogy a világszinten is élvonalbelinek számító vizsgálatok az eddigieknél még gördülékenyebben mehessenek végbe. 

– Régóta végzünk genetikai vizsgálatokat a rosszindulatú tumorok kapcsán. Körülbelül két évvel ezelőtt a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat kezdeményezte, hogy valamennyi gyermekkori leukémia esetében kerüljön sor a legmodernebb, részletes genetikai analízisre. Ennek a kezdeményezésnek a Semmelweis Egyetemmel kollaborálva próbálunk megfelelni. Nagyjából úgy történik ez, hogy a klinikán leveszik a vér- vagy csontvelőmintát, amiből mi a patológián nukleinsavakat nyerünk ki. Ez utóbbi kritikus lépés, ha nem sikeres, a további vizsgálatok sem hoznak majd eredményt. Leukémia esetében a kinyert örökítő anyagot a Semmelweis Egyetemre küldjük, más betegségeknél mi magunk végezzük el a genetikai vizsgálatot.

Óriási segítség az anyagi támogatás, hiszen a jó minőségű DNS és RNS kinyeréséhez drága vegyszerekkel kell dolgoznunk.

Az alapítvány félmilliós támogatása körülbelül egy-másfél évre lefedi a folyamat első lépésének, a DNS- és RNS-izolálásnak a költségeit – nyilatkozta lapunknak dr. Kajtár Béla, a fontos vizsgálatokat végző PTE Általános Orvostudományi Kar Pathológiai Intézetének egyetemi adjunktusa.

Jelenleg a leukémiák közül mindegyiknél alkalmazzák a vizsgálatokat, de a cél az, hogy a jövőben az igazán rosszindulatú daganatok mindegyikénél megtörténjen az elemzés – tette hozzá.

Dr. Ottóffy Gábor, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológia Osztályának vezetője lapunknak elmondta, a leukémiás betegeknél kézzelfogható eredménye van már ezeknek a több éve zajló folyamatoknak, sőt, a más daganatos megbetegedéssel küzdő, a visszaesésre hajlamos vagy a kezelésekkel szemben ellenálló kis pácienseknél is nagy szerepe van a másod- és harmadvonalbeli terápia megtervezésében a genetikai elemzéseknek.

– Pécsett a leukémiás betegeknél körülbelül két éve működik jól ez a rendszer, de a körülírt
daganattal bekerülők közül is már számos gyermeknél sikeresen alkalmaztuk az eljárást, ami esetükben csak nemrég indult el – fejtette ki az osztályvezető egyetemi adjunktus.

Kiemelt képünk illusztráció.