Ezért szeretik a belvárost – Jókai téri antikvárium

A Jókai térről nyíló antikváriumot egy letűnt kor patinája díszíti, nosztalgikus hangulatban nézelődhetünk a több mint tízezer antikvár, klasszikus, különlegesebb és populárisabb könyv között. Betoppanva a helyiségbe barátságos közeg és klasszikus zene fogad, nem hiába, Rabóczki Ferenc tulajdonos a nyugodt, komótos nézelődésben, na meg a klasszikus boltvezetésben hisz. Kérdés vagy kérés esetén azonban készséggel áll a rendelkezésünkre, és akár a föld alól is előkeríti az áhított könyvet, ha az megtalálható a piacon.

– Mikor nyitotta meg kapuit az üzlet?
– A Jókai téri antikvárium valamikor az 1980-as években nyitott meg, akkor, amikor az Elefántos-tömb elkészült Pécsett. Én 1989 óta vagyok az üzlet tulajdonosa, azóta ez egy klasszikus antikvárium, ami azt jelenti, hogy semmi más nem kapható nálunk, csak könyvek; nincsenek hangzó anyagok, játékok, egyéb kiegészítők.

– Klasszikus antikvárium, klasszikus üzletvezetés?
– Az üzlet előnye kíván lenni, hogy a klasszikus vásárlási formákat helyezi előtérbe. Itt időt adunk ahhoz, hogy az ember végignézze a kínálatot, és csak akkor segítünk, ha kéri – nem szoktuk zavarni az olvasókat nézelődés közben.

– Mi jellemzi az önök választékát?
– Gyűjtésünknek mindig is volt egy rendezési elve. Szerettünk volna olyan választékot tartani, ami a klasszikusokat ugyanúgy tartalmazza, mint a különlegesebb régi műveket, de vannak kötelező olvasmányok és populárisabb könyveink is. Bár a legjobb az lenne, ha több száz éves köteteket tudnánk csak árulni, olyanokat, amelyek minőségüket tekintve is jó szívvel ajánlhatóak.

– Az online vásárlás az üzletek egyik nagy mumusa. Hogyan érintette önöket a könyvek webes vásárlásának térnyerése?
– Természetesen minket is hátrányosan érintett, de ennél sokkal nagyobb hátrányt jelent számunkra az olvasói szokások megváltozása, vagyis az, hogy egyre kevesebb az olyan ember, aki a könyvet szórakozás céljából veszi kézbe. Az internetezés az egyik, ami talán a mi malmunkra is hajtja egy kicsit a vizet, mivel a kényelmesebb olvasóknak akár házhoz is mehet egy bolt választéka – az Antikvárium.hu például egy olyan weboldal, mellyel partneri kapcsolatban állunk, az ott vásárolt könyveknek úgymond átadó pontja a Jókai téri antikvárium.

– A Jókai tér csodálatos környezet egy ilyen antik boltnak. Milyen szálak fűzik önök a belvároshoz?
– Egyetlen hátránya ennek a helynek, hogy gépjárművel nehezen megközelíthető. A könyvek nehezek, és mivel nem lehet közvetlenül megállni az üzlet előtt, komoly fizikai munka behordani azokat nekem, illetve azoknak, akik eladni szeretnék nekünk könyveiket. De ezt leszámítva nagyon szeretjük a belvárost, a Jókai tér egy fantasztikus belvárosi régió, csendes és nyugodt, amilyen a mi üzletünk is.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Szeretném megrendelni vagy megvenni Dallos Sándor Sátorom a csillagos ég című könyvet

Comments are closed.