Már fejtetőn fészkelnek a galambok!

Az emberbarát gerle és gerlebarát ember példás szimbiózisa

Feltehetően a megye legbarátságosabb balkáni gerléje látogatott meg egy Erzsébeten élő családot.

hirdetés

A pécsiek már megtapasztalhatták, hogy a városi galambok néha alig állnak el az emberek útjából, annyira megszokták őket – főleg azok, akik valamiért még etetik is ezeket a madarakat. A Pécshez közeli Erzsébeten egy balkáni gerlével nem akármilyen módon bánnak, sőt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület májusi hírlevele be is számolt az esetről, mondván a helyieket még az sem érdekelte, hogy a madár rájuk piszkított.

“A ház lakói igyekeztek a hívatlan vendég kedvében járni, hisz a madár barátsággal közeledett feléjük, amit illet méltóképpen viszonozni. Etették, itatták nagy szorgalommal, s örömmel nézték, ahogy kézből is elfogadja a finom mageleséget. Még azt sem vették zokon, ha valakinek időnként megtisztelte ruházatát az ürülékével” – írják.

Az emberbarát gerle és gerlebarát ember példás szimbiózisa

Pécsen alighanem ugyanilyen megfontolásból etetik folyamatosan azokat az állatokat, amelyek miatt házakat kell felújítani, és a galambterror miatt óvodákban, bölcsődékben kell folyamatosan megküzdeni a madárürülékkel, vagy éppen az autókat rondítják tele.

Hirdetés