Hagyományőrző fazekasművész kapta az idei Victor Vasarely-díjat

A Hybrid, a kortárs design útkeresése című kiállítás megnyitóján adta át Páva Zsolt polgármester a Victor Vasarely-díjat. A város művészeti díjával minden évben a művészeti életben nyújtott kiemelkedő teljesítményt értékelik. Az idei díjazott Horváth Ágota népi iparművész, a postavölgyi Cuháré Közösségi és Alkotóház vezetője.

hirdetés

Horváth Ágota 1981-ben kezdte a fazekas mesterséget Pécsett a Kispostavölgyben. Az agyagművesség valamennyi fázisát hagyományos módon készíti kézikorongozással, írókázással, ecsetes, öntéses, csurgatott díszítési technikával. A mázakat kézzel keveri ki, a színárnyalatok saját recept alapján készülnek, ezáltal alkotásainak színvilága különlegesen egyedi. A hagyományok megőrzése mellett agyagedényei a mai kor igényének is megfelelnek, tárgyainak is használati értékük van.

1987-ben elnyerte a népi iparművész címet. 1998-tól két cikluson át a Kézművesek Baranyai Egyesületének elnöke. 2001-ben elnyerte a „Kézművesség az ezredfordulón” Iparművészeti Múzeum pályázati díját. 2004-ben a Budapest Iparművészeti Múzeumban Balassi Bálint érmet vett át. Mindeközben a Mesterség és Művészet című folyóirat szerkesztője. 2007-ben a Magyar Kultúra Lovagja, majd az Országos Fazekas Szakmai Bizottság tagja lett. 2010-ben megnyitotta a Cuháré Közösségi és Alkotóházat. Megálmodója és ötletgazdája volt az idén nyolcadik éve működő Vándorló Fazekas Segédek Országos Fazekas Pályázatának. A fazekasmesterség, valamint a cserépkályha- és kandallóépítés területén oktatási tevékenységet folytat, átadva a ma már kevésbé ismert mesterségek fortélyait.

A közgyűlés Horváth Ágota, a fazekasság meghatározó egyénisége részére, hagyományőrző keramikus kézművesség területén végzett tevékenysége, tartalmas életműve, továbbá a város kulturális és hagyományőrző tevékenységében való kiemelkedő munkájának elismeréseként a Victor Vasarely-díj kitüntetést adományozta.