Hatalmasat fejlődött Pécs (2.)

Ötrészes sorozatban mutatjuk be azokat a jelentősebb eredményeket és fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években történtek Pécsett. Íme a második rész!

hirdetés
Uránia Mozi
A vegyes hulladékból komplett, automatizált gépsor nyeri ki a még hasznosítható részt...
A vegyes hulladékból komplett, automatizált gépsor nyeri ki a még hasznosítható részt…

TISZTA ÉS RENDEZETT PÉCS

Illegális szemétlerakók felszámolása

Több tucat illegális hulladéklerakót számolt fel Pécs, illetve 17 milliárd forintból megújították és bevezették a teljes körű lakossági szelektív hulladékgyűjtést. Idén ősztől a város minden pontjára kikerülnek a szelektív edények, már dolgoznak az új kukásautók és befejeződik az ország egyik legnagyobb hulladék-feldolgozó központjának próbaüzeme Kökényben. A város minden lakosa számára elérhetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés és a város hulladékainak legnagyobb részét újrahasznosítja Pécs.

kukásautó1

Parlagfű-kommandó

Elsőként az országban Pécsett hozták létre a Parlagfű-kommandót. Azóta sem mondtak le arról, hogy komolyan harcoljanak a parlagfű ellen, amely számos pécsi életét keseríti meg. Több százezer négyzetméternyi területet tisztítottak már meg az allergén növénytől. Egy országos kimutatás szerint Pécsen csökkent leginkább a parlagfűvel fertőzött területek száma.

Csatornázás

Jobb vízelvezetés

Az idei nyári időjárás alapján is világos, hogy jó döntés volt a csapadékvíz elvezetésének programja. Két ütemben fejlesztette a város a csapadékcsatorna-hálózatát: már befejeződött 1,7 km vízelvezető árok felújítása, amellyel 120 családot és mintegy 19 hektár területet sikerült megvédeni a víz pusztításától. A fejlesztés második ütemében közel 450 millió forintból 15 km vízelvezető árkot tisztítanak meg és építenek újjá, amellyel több mint 130 hektárnyi területet fognak tudni megvédeni. A Mecsek lejtőin lefutó jelentősebb patakok medrét is rendezik, az Ágoston, a Laskó-Kopács utcák és még számos közterületi víznyelő kapacitását növelik. Számításaik szerint közel 20 ezer ember életkörülményeit sikerül ezzel biztonságosabbá tenni.

Munkahely, gyártás, gyár

MUNKAHELYEK ÉS FOGLALKOZTATÁS PÉCSETT

6256 új munkahely

A KSH és a Munkaügyi Központ, valamint a Polgármesteri Hivatal adatai szerint 2010 és 2014 között eddig megvalósult beruházások, programok keretében 6256 új munkahely jött létre Pécsett.

Új cégek, gyárak Pécsett

Pécsett telepedett le és folyamatosan bővít a Hauni, a Huawei, a Jabil, a Flextronics, a BAT új 9 milliárdos gyárat épített és már több száz főt foglalkoztat az IT-Services, de immár Pécsett gyártják a Kindertojások ajándékait is.

bat15

Igazi Ipari Park

Idén készült el Magyarország legmodernebb, ipari célokra alkalmas, közművesített területe a Déli-Ipari Park is. Így Pécs alkalmassá vált világcégek befogadására, amelyek itt rendezhetik be európai bázisaikat. Három világcéggel tárgyal Pécs és a kormány jelenleg.

Déli Ipari Park_dél-keleti irányból

MODERN EGÉSZSÉGKÖZPONTOK PÉCSETT

A kormánnyal és az egyetemmel összefogva több tízmilliárdos egészségügyi fejlesztések történtek Pécsett, hogy a lehető legjobb, legmagasabb szintű ellátásban részesülhessenek a pécsiek.

400 ágyas klinika

Modern gyógyító központ lett a 400 ágyasból, amely a legjobb körülmények között fogadja a betegeket.

400 agyas terv

Onkológiai Centrum

A régió legnagyobb és legmodernebb Onkológiai Centruma épül Pécsett, ahol még hatékonyabban lehet kezelni a daganatos megbetegedéseket.

onkológia7

Regionális Véradó

Már épül a Regionális Véradó is annak érdekében, hogy egyetlen műtét és beavatkozás se kerülhessen veszélybe azért, mert nincs elegendő mennyiségű vér.

Rehabilitációs Központ

Kardiológiai és idegrendszeri betegek rehabilitációs központja épül a klinika Rét utcai egységében. A 850 milliós beruházás azt jelenti, hogy a pécsi betegeknek nem kell messzire utazniuk és a legmodernebb körülmények között gyógyulhatnak.

Rehabilitációs központ7

Új mentőautók és megújult állomás

Új mentőautók és megújult, modernizált mentőállomás segítségével sokkal gyorsabban érhet ki az orvosi segítség Pécsett, mint eddig.

Rendelőintézetek felújítása

Összesen félmilliárdot költött a város eddig a szakrendelések modernizálására is. A Lánc utcai rendelőt már felújították, új eszközöket is vásároltak. A Veress Endre utcai „SZTK-ra” is tízmilliókat költöttek, de ott még vissza van egy nagyobb felújítás is.

lánc utcai rendelő

 

A sorozat első részét ITT olvashatja.

(x)