Jön az év leghosszabb nappala

Június 21-én, hétfőn kezdődik meg a csillagászati nyár, keddtől már rövidülnek a nappalok – írja az Időkép.

A magyar időzóna szerint 5 óra 31 perckor érik merőlegesen a Nap sugarai a Ráktérítőt, majd a ragyogó központi égitest megkezdi féléves vándorlását dél felé látszólagos pályáján – olvasható az időjárási portál cikkében.

A timeanddate időzónákkal foglalkozó honlap adatai szerint Pécsen hétfőn 4 óra 56 perckor kel fel a Nap, és 20 óra 41 perckor nyugszik majd le. A napfényes órákat tekintve június 21-e, vagyis a nyári napforduló napja 7 órával és 8 perccel hosszabb, mint a decemberi fordulón. A legtöbb, az Egyenlítőtől északra fekvő területen ez az év leghosszabb napja.

A leghosszabb nappalt a legrövidebb éjszaka követi.

A nyári napforduló a fény és a termékenység ünnepe volt egykor: az év legrövidebb éjszakáját virrasztással, tűzgyújtással, -ugrással és énekléssel töltötték. A kereszténység óta Szent Iván (nyárközép) éjjelének nevezzük. Az izgalmas ünnephez kapcsolódó baranyai szokásokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Érdekesség: Felix Mendelssohn-Bartholdy Szentivánéji álom című műve a szerző egyik legnépszerűbb és legismertebb alkotása (kísérőzene Shakespeare művéhez), ebben hangzik el a Nászinduló is, mely megannyi esküvőn csendül fel, erre vonulnak be a párok. Hallgassátok csak!

hirdetés
Uránia Mozi