Ki lehet a pécsi Artúr király?

Pécsre került a legendás kard?

Olvasónk egy igen érdekes és rejtélyes esetre hívta fel a figyelmünket. Kissé meredek teóriája szerint Artúr király legendás kardja valamilyen úton-módon Pécsre került.

hirdetés
Uránia Mozi

„Tisztelt Pécsma.hu!

Érdekes dolgot találtam nemrég a Király utcában sétálva. A Széchenyi István Gimnázium és a Lyceum utca sarkánál áll ez az utcát a kocsiforgalomtól elzáró kő, mely ebben a kettéhasadt állapotában biztos, hogy nem látja el megfelelően a funkcióját. Ugyanakkor a követ jobban, közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, mintha azt valaki kettévágta volna, hiszen hogy máshogy eshetett volna az ilyen szabályosan két felé? Na már most, mi vághat szét egy ilyen szép nagy követ? Egy mezei konyhakéssel kizárt, hogy valaki nekiment volna ennek a tömbnek, de még egy igazi szamurájkard sem végezne ekkora pusztítást. Csak egy penge képes ilyesmire, és az Artúr király Excaliburja.

A rejtélyes szétvágott kő (olvasói fotó)

Mint azt bizonyára Önök és olvasóik is tudják, az angol legenda szerint, aki kihúzza a kősziklából az Excaliburt, az lesz az a mitikus harcos, aki megvédi az országot a támadásoktól. Ilyen harcos volt Artúr király is. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy a legenda szerint, ha elbukik a harcos, akkor az Excalibur „visszarepül” a kőbe, vagy egy másikba. Nos, Glastonburyben régészek egy hatalmas sziklát találtak, melyben egy pengecsonk van, a kard felét viszont senki sem látta. A teóriám az, hogy a kard fele, de az is lehet, hogy az egész (mert hát, ki hisz ma már a brit tudósoknak?) Pécsre került, és egyenesen a Széchenyi gimi melletti kőbe állt bele.

Valóban, már csak a kard hiányzik a képről és a pécsi Artúr király (olvasói fotó)

Manapság már nagyon olcsón lehet Londonból Budapestre repülni, és mivel sok pécsi dolgozik Angliában, ezért feltételezhető, hogy egy ünnepekre hazalátogató pécsi hozta magával a kardot és vágta szét vele a követ egy részeg estén, ami simán garázdaság és rongálás.

Pécsre került a legendás kard?

Ha viszont az Excalibur a legenda szerint a kőbe repült, akkor nem tudom, hogy ki húzhatta ki belőle. Lehet, hogy él a városban egy pécsi Artúr király, csak nem tudunk semmit a kiléte felől? Többek között azért is írok Önöknek, hogy ha tehetik, derítsék ki, hogy ki rántotta ki a kardot a Király utcai kőből, kettényesve azt. Megismerkednék az illetővel.

Köszönöm előre is a segítségüket.”

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Gondolom véletlenül sem tehette a víz ami befolyik a repedésbe majd mikor megfagy széttágul és olvadás után ismétli a folyamatot hosszú idő alatt. 😀

Comments are closed.