Már tesztelik a koronavírus elleni hatóanyagokat a pécsi virológusok

A kutatók azonnal megkezdték a gyógyszerek keresését a járvány kitörésekor, az új mellett a már meglévő hatóanyagokat is tesztelik, amik más betegségeknél már hatékonynak bizonyultak. A márciusban alakult Koronavírus Kutatási Akciócsoport ezekre, a már sikeresen alkalmazott szerek vizsgálatára fókuszál.
A kutatók 30 olyan gyógyszermolekulát választottak ki, mely az előzetes vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyulhatnak – derül ki a kutatócsoport legfrissebb helyzetelemzéséből.

Azért fontosak a hatóanyag-vizsgálatok, mert egyelőre nincs gyógyszer, a vakcina széles körű elterjedése pedig legalább egy év lehet. Addig a járványhelyzet leküzdésének fontos eszközei lehetnek a meglévő gyógyszerek – erről számolt be Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoportjának és a Koronavírus Kutatási Akciócsoport vezetője.

Az ismert gyógyszerek új terápiás hasznosítása nagy előnyökkel járhat, sokkal kevesebb költséggel, rövidebb idővel és kisebb kockázattal jár, mint egy új hatóanyag bevezetése. Sőt, szinte azonnal megkezdhető a klinikai használat, mivel a gyógyszerek alkalmazását már több évtizedes terápiás tapasztalat támasztja alá.

A repozíció tehát a gyógyszerinnováció egyik fontos stratégiai útjává vált.

Ehhez nem csupán a humán, hanem az állategészségügyi gyógyszereket is elemzik a szakemberek. Így több támadáspontú hatóanyagokhoz vagy egy támadáspontú hatóanyagokból képzett gyógyszer kombinációkhoz juthatnak, melyekből széles hatásspektrumú terápiás szerek készülhetnek.

A vizsgált hatóanyagokat három fő csoportba sorolták a szakemberek.

Az első csoportba a közvetlen vírusellenes hatású szerek tartoznak, ezek a vírus gazdasejtbe való bejutását, a sejtben való sokszorozódását, vagy a más sejtekbe jutását akadályozzák meg.

A második hatóanyagcsoportba a vírus és a gazdaszervezet kapcsolódását befolyásoló szereket sorolták. Olyan ismert és forgalomban levő anyagokat választottak ki tesztelésre, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a fertőzőképes vírusok létrejöttét.

A harmadik csoportban olyan vegyületeket vettek számításba, amelyeknek az immunrendszer működését módosító és/vagy gyulladáscsökkentő hatásuk lehet a koronavírus-fertőzött betegeken.

Ezeknek az életveszélyes gyulladásos reakció, a citokinvihar kivédésében és enyhítésében lehet fontos szerepük.

A remények szerint a legfrissebb kutatások közvetlenül is hozzá tudnak járulni új, hatásos gyógyszerterápiák kidolgozásához.

További részletek ide kattintva olvashatók.

hirdetés

Hirdetés