Milyen idő lesz ezután? Márton megmondja!

Sok izgalmas népszokás kapcsolódik a Márton-naphoz, és bizony akad, amelyik az időjárásra vonatkozik. Most ezeket gyűjtöttük össze.

Az egyik ilyen hiedelem például az, hogy a november 11-e utáni időjárásra a Márton-napi liba húsából következtettek! Úgy tartotta a kalendárium, hogy „ha a liba csontja barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas” – írja a marton-nap.info.

Barna vagy fehér az a csont?

Tapasztalat volt az is, hogy november 11-e körül általában elromlik az idő – ekkor esett le az első hó. A népi hagyomány úgy tartja, ha Szent Márton „fehér lovon érkezik”, tehát esik a hó, akkor enyhe tél lesz, ám ha „barna lovon nyargalász”, vagyis nem esik hó, akkor hideg, havas időre számíthatunk.

Ma barna lovon nyargalász

Baranyai vélekedés is van Márton-naphoz: itt azt tartották, „ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárban áll”.

Egyelőre úgy tűnik, hogy kemény tél elé nézünk, hiszen sehol a hó.

Bár borongós az idő, azért érdemes kimozdulni ma, szemezgessetek a legjobb helyi programok közül, még nem késő asztalt foglalni, több remek pécsi hely is készül Márton-napi menüsorral, melynek főszereplője természetesen a liba (nézzétek meg a csontját!) és a bor.

A Márton-nap történetéről pedig itt írtunk részletesebben.