Pécsen keresik a gyógyírt az Alzheimer-kórra

Magyar és török szakemberek együttműködésben végzik a jövőben az úgynevezett neurokognitív zavarok, például az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatásaikat a Pécsi Tudományegyetemen. Kedden délután a Szentágothai János Kutatóközpont adott otthont az agykutatók közös bemutatkozásának.

A Pécsi Tudományegyetem Magatartásélettani Kutatócsoportja és az isztambuli Kültür Üniversitesi Agydinamikai, Kognitív és Komplex Rendszerek Kutatóközpontjának munkatársai számoltak be az agykutatás területén végzendő közös munkáról.

A magyar szakemberek idén júniusban keresték fel az isztambuli egyetem kutatóközpontját, hogy felvegyék a kapcsolatot a török kollégáikkal. A mostani látogatás a korábbi találkozó viszonzása volt.

török agykutatók, science building2
Páva Zsolt is részt vett az eseményen.

Dr. Kovács L. Gábor, a Szentágothai Kutatóközpont vezetője elmondta, hogy Pécsen nagy hagyományai vannak az agykutatásnak, mondhatni, hogy ez a PTE egyik legsikeresebb területe.

– Több munkacsoportunk foglalkozik agykutatással, Magyarországon ma az egyik legsikeresebb ágazata az idegkutatásnak. Másfél éve létezik a Nemzeti Agykutatási Program, amelynek szerves része a PTE is.

Gábriel Róbert, a természettudományi kar dékánja röviden annyit mondott, hogy a közös tudományos munkához elsősorban jó projekt, másodsorban együttműködési készség, közös érdeklődés, harmadrészt pedig tudományos kiválóság szükségeltetik. Pécsen mindhárom feltétel adott.

török agykutatók, science building1
Dr. Bahar Güntekin, az İstanbul Kültür Üniversitesi agykutató központjának igazgatóhelyettese (jobbra).

Hernádi István egyetemi docens, a pécsi kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a konkrét kutatási programot a következő hetekben állítják össze.

– Az együttműködés alapja, hogy a török kutatóknak több évtizedes tapasztalatuk van az Alzheimer-kór kutatásának klinikai oldalról történő vizsgálatáról. A mi csoportunk preklinikai kutatásokat végez. A cél, hogy a klinikai kutatásokat – amelyeket a betegek bevonásával végeznek – párhuzamba állítsuk a preklinikai – állatokkal történő – kutatásokkal.

agykutatók - hernádi istván
Hernádi István bemutatja a labort a török vendégeknek.

A bemutatkozást követően a vendégek megtekintették a kutatóközpont idegtudományi laboratóriumát, amelyet meglátogatott Páva Zsolt polgármester is.

[box title=”Tíz éven belül halálos”]A kutatás célja az úgynevezett funkcionális biomarkerek keresése a megismerési funkciók javítására az idegrendszeri, kémiai ingerületátvitel befolyásolásával. Ismeretes, hogy a neurokognitív zavarok (demenciák), illetve az ideghálózat egyéb zavarai a társadalom elöregedése miatt egyre komolyabb problémát jelentenek a társadalom számára, ezért ezen betegségek megértése, és hatékony terápiák alkalmazása az egyik legfőbb kihívás az idegtudományok számára. A betegségek közül az egyik legismertebb az Alzheimer-kór, amelynek előfordulása idős korban elérheti a 25-30 százalékot is. A kór felismerésétől a beteg haláláig átlagosan 8-10 év múlik el, így a betegség nagy terhet jelent mind a betegre, mind a családjára, mind a társadalomra.[/box]