Pécset ajánlja úti célként a német Die Welt

Magyarország és Szlovákia turisztikai gyöngyszemeit összegyűjtő cikkében a Die Welt német magazin arra hívta fel a figyelmet: más látnivaló is akad ám a két nevezett országban, mint Budapest és Pozsony. Többek között Pécs. Mutatjuk, hogy is látják a mi kis városunkat, miért ajánlják úti célként. 

hirdetés
Uránia Mozi

Sváb Törökországnak, németül Schwäbische Türkei-nak nevezik a legnagyobb német nyelvi szigetet a déli (ez esetben Baranya, Tolna, és Somogy megyét jelentő) országrészben, mert a 17. században, amikorra a területet az oszmánok teljesen elfoglalták, és a birodalomhoz csatolták, Törökországnak hívták azt, a német telepesek bevándorlásával pedig a sváb jelzőt is hozzáadták, bár a népcsoport tagjai természetesen nem csak sváb részekről érkeztek. Pécs mindig is a terület legnagyobb városa volt, de nem csak svábok – azaz magyarországi németek – élnek nagy számban az abszolút multikulturális településen, hanem több más népcsoport tagjai is, nem véletlenül kaptak a nemzetiségek nemrég irodát a főtéren. Többek között a lakosság sokszínű összetételéről emlékezett meg Pécs (németül Fünfkirchen, horvát nevén Pečuh) kapcsán a Die Welt.

Az évszázadok óta itt élő nemzetiségek mellett kiemeltek más kulturális különlegességeket is a cikkben: mint írták, a római idők óta a mai napig a régió közigazgatási, gazdasági, kulturális és szakrális központja Pécs. A szerző méltatta az építészeti és gasztronómiai értékeket, de az egyetemi életet és a természeti kincseket is.

Kincses Márk, a pécsi önkormányzat turizmusfejlesztési osztályvezetője a megjelenés kapcsán elmondta: mindig büszkeséggel tölthet el minden pécsit, ha nemzetközi sajtóban ajánlják szeretett városát. De nekünk most különösen jókor jött az ajánlás, hiszen városunk szakemberei képviselik majd a Pécs-Villány turisztikai térséget szeptemberben, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Visit Hungary Nonprofit Zrt. szervezte németországi roadshow-n, ahol az utaztatással foglalkozó német partnerek nyilván jó néven veszik, ha saját szerzőik tollából származó anyagokat is fel tudnak mutatni egy-egy kínált úti célról. Mint mondta, a szakmai érdeklődés a turisztikai szektorban egyre erősödik Pécs iránt, köszönhetően a turizmusfejlesztési osztály munkatársainak is. Hozzátette, az ide látogatók száma is növekedhet az által, ha a most megjelenthez hasonló írásokat találnak Pécs nevét beütve a keresőbe. Ennek érdekében több hazai és nemzetközi tanulmányutat szerveznek városunkba és a térségbe.

– Utazási döntéseinket számtalan tényező befolyásolja, például ismerőseink és barátaink ajánlásai mellett valószínűleg az interneten is utánanézünk az adott helynek, de szívesen olvasunk utazási magazinokat, gyűjtünk információt képes úti beszámolók, cikkek olvasásával. Ugyanakkor a lehetőségek a járvány miatt most nagyon be vannak korlátozva, Magyarország viszont jelenleg biztonságos úti célnak minősül, így szívesen jönnek hozzánk. Külön öröm, hogy ma már nem csak a fővárosokat, hanem a kisebb, sokszor kevésbé ismert gyöngyszemeket is felkeresik, mint amilyen Pécs is, hiszen itt és a környéken a természeti és épített örökség mellett rengeteg program is van. A belföldi utazók is visszatértek idén hozzánk, az augusztusi hosszú hétvégén is sok helyről jeleztek vissza teltháztat a partnereink – mondta Kincses Márk.

Lapunknak azt is elmondta, nemrég érkezett az  örömhír, mely szerint Pécs önkormányzata sikeres pályázatot követően – egy évig – a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kiemelt edukációs partnere lett, amire korábban nem volt példa. A minősítés azt jelenti többek között, hogy a város kedvezményesen vehet részt az MTÜ által szervezett szakmai rendezvényeken, illetve szorosabb szakmai kapcsolat alakulhat ki a nemzeti turisztikai marketingszervezettel, ezáltal több országos vagy nemzetközi megjelenéshez juthat. De a státusz egyúttal a szakmai munka magas színvonalának elismerését is jelzi.