Átadták az országos szinten is unikumnak számító pécsi Nemzetiségi és Civil Irodát

Június 16-án hivatalosan, ünnepélyes keretek között adták át az egyébként május óta működő, nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek működését segítő irodát a Városházán. 

Pécs két, hazánkban hivatalosan elismert nemzeti kisebbségnek is az egyik legjelentősebb központja: a németeké és a horvátoké. De ezek mellett, más hazai nemzetiségek tagjainak és az itt élő, külföldi idetelepülőknek hála, városunk csodás példája az igazi multikulturális településnek. A 2011-es – a járvány miatt idén elhalasztott – népszámlálás adatai alapján népességének 10 százaléka, mintegy 15.870 pécsi vallotta magát valamely kisebbséghez tartozónak. A különböző népcsoportok mellett a több ezer, más-más tevékenységi körű civil szervezet is hozzátesz a város sokszínűségéhez. A városi önkormányzat rég fennálló igényt elégített most ki az új irodahelyiség kialakításával.

Még 2020-ban határozta meg a városvezetés kiemelt célját, mely szerint az itt működő civil szervezetek segítése mellett az irodában olyan közösségi teret alakítanak ki, amellyel a pécsi polgárokat és az idelátogatókat bevonhatják a nemzetiségek életébe.

„Két fő funkciót fogalmaztunk meg az iroda működésével kapcsolatban. Egyrészt a nemzetiségi önkormányzatok és a tanács napi feladatainak segítése. A másik funkció, hogy bemutassuk az itt élő nemzetiségeket” foglalta össze februárban Auth István nemzetiségi tanácsnok.

Június 16-án, az ingatlan átadásakor aztán elmondta, kinevezése után első dolga volt kikérni a városban élő nemzetiségek véleményét arról, miben segíthetné a városvezetés törekvéseiket.

Ők pedig kivétel nélkül egy olyan helyszín kialakítását kérték, melyet közösségépítésre és értékeik megmutatására használhatnának

– fogalmazott.

Auth István

Péterffy Attila polgármester is köszöntötte a nyári ünnepélyes átadón egybegyűlteket. Mint mondta, régi álom valósult meg az irodanyitással, hiszen a pécsi nemzetiségek hosszú ideje vártak arra, hogy az önkormányzat a kisebbségek adminisztratív ügyeinek intézéséhez, valamint akár tanácskozáshoz, oktatáshoz, kisebb rendezvények szervezéséhez megfelelő körülményeket teremtsen. Úgy fogalmazott, ez most a belváros legforgalmasabb részében kialakított helyiség átadásával megtörtént.

Kiemelte, a hazai városok közül itt működik a legtöbb – szám szerint tizenkét – nemzetiségi önkormányzat, ehhez hasonló közösségi tér és iroda pedig az országban másutt nincs.

– A most kialakított ingatlan ugyanakkor minden pécsi számára is értéket jelent. Itt ugyanis bárki bepillantást nyerhet a helyi kisebbségek életébe, programjaikba, kultúrájukba. Az iroda így tehát valamennyi polgárt szolgálja, erősíti az összetartozás érzését, segít valódi közösséget kovácsolni. Ugyanezt a célt szolgálja másik, méltatlanul kevésszer említett funkciója, a civil szervezetek segítése is. Ezen a területen is hiánypótló az ingatlan, hiszen mindeddig kevés olyan hely volt a városban, ahol a saját irodával nem rendelkező civil szervezetek ügyeiket intézhették. Mostantól erre is lehetőség nyílik itt – mondta a polgármester.

Péterffy Attila

Dr. Kunszt Márta, a pécsi önkormányzat civil kapcsolatokért felelős tanácsnoka az átadón elmondta: sokat gondolkoztak rajta, milyen szolgáltatást nyújthat egy ilyen iroda a több ezer, helyben működő civil szervezetnek. Szakértőket bevonva végül arra jutottak, hogy a pályázatfigyelés és -írás, valamint tájékoztatás lehet az egyik legfontosabb tevékenységi kör amellett, hogy helyet biztosítanak az irodával nem rendelkező szervezetek gyűléseinek megtartására.

Kiemelte, a városban országos szinten is kiemelkedően aktív civil élet zajlik.

Kunszt Márta

Az ünnepélyes megnyitón többek között részt vettek dr. Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság főkonzulja, dr. Gerner Zsuzsanna, a Német Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulja, valamint helyi nemzetiségi és városi önkormányzati képviselők is. A kulturális műsort a pécsi Agócsy László Művészeti Iskola növendékei szolgáltatták.

Az iroda átadásával egyben az Örményország 13 fővárosa című kiállítást is megnyitották, melyet majd a többi Pécsett élő nemzetiség bemutatói követnek.

Hirdetés