Rovó Attila, a sugárfizikus táncművész

Szálkás test, kicsattanó egészség, fiatalos öltözködési stílus, közvetlenség. Ezek jellemzik Rovó Attilát, a pécsi Eurodance Tánc- és Modellstúdió alapítóját, vezetőjét. A még ma is aktív táncost, sugárfizikust többek között arról kérdeztük, kik, miért táncolnak nála, mit tegyünk a tunyulás ellen, s hogyan kaphat még ma is szerepeket táncos musicalekben.

– Úgy öltözik, mint egy tizenéves, de könnyed mozgásával fizikumukat le is pipálja. Ha a paksi atomerőmű sugárfizikusaként dolgozna ma, akkor is így nézne ki?
– Valószínűleg, hiszen a munkámat mindig jól ki tudtam egészíteni a tánccal, a mozgással. Bár soha nem vágytam Paksra, sugárfizikusi végzettségemnek megfelelően inkább Pécsen, az uránbányánál, majd a tisztiorvosi szolgálatnál dolgoztam. Gyerekkoromban tornáztam, tánciskolába jártam, majd – a középiskolát kivéve – végigkísérte az életemet a mozgás, a tánc, a balett, az edzés.

Fittebb jó pár tizenévesnél…

– Sokan sportnak sem tartják, mások – például egyik-másik tizenéves fiú szerint – „másnak” bélyegzik meg a táncos lábú srácokat. Mégis mi jó van a táncban?
– Huszonhárom éve dolgozom együtt óvodásoktól a felnőttekig sokféle emberrel, akik betérnek hozzánk, így jól ismerem ezeket a megjegyzéseket. A tánc az élet több területén jelen van, egyrészt sport, testfejlesztés, ami személyiségfejlődést eredményezhet, másrészt a kultúra része; egy táncolni képes ember kaphat magabiztosságot, tekintélyt, könnyebben tud kapcsolatot teremteni másokkal. Ránézésre könnyednek tűnnek a mozdulatok, ám a háttérben komoly edzések, erőfeszítések zajlanak, ha a modern táncokról van szó. A fiúknak csak tanácsolni tudom, hogy egyszer próbáljanak felkapni egy feléjük száguldó 50-60 kilós hölgyet, majd pörgessék meg a csípőjük körül. Megtudják, mennyire könnyű, vagy éppen fizikumot próbáló dolog táncolni. Nem utolsósorban csajozásra, pasizásra is remek a tánc, hiszen az összejáró közösségekben rengeteg ismeretség jön létre.

– Az idők változnak, a számítógép, az internet nagy vonzerőt jelent a fiatalokra. Egy táncstúdió mit vesz ebből észre?
– Huszonhárom éve folyamatosan működik az Eurodance, s azt mondhatom, mindig volt akkora vonzereje, hogy jöjjenek hozzánk. Jelenleg is százan táncolnak nálunk, s szerencsére azt mondhatom: nem ment ki a divatból az efféle mozgás, ráadásul a srácok színpadi szerepet is kapnak bizonyos időközönként, ami jó hívószó. Nehezebb megszólítani a fiatalokat, ez tény, de a csatlakozók kétharmadának a tánc tölti ki a délutánjait, ami jó aránynak számít. Nem utolsósorban van sikerélmény, vannak egyéni érdemek, az erőfeszítések kézzelfogható eredményeket hoznak egy-egy versenyen, fellépéskor. A hagyományos sportágak között kevesebb ilyen van.

– Hány éves korig lehet ropni?
– Élő példaként elmondhatom, hogy ötvenöt évesen is minden olyat meg tudok csinálni, amit a fiatalok, sőt szaltót is vetek, ha a szükség úgy hozza. Mivel oktatom a táncot, meg sem engedhetem magamnak a lazulást; persze az egész mentalitásom összeférhetetlen lenne a lustasággal, a mozgás mellőzésével. Több bemelegítésre van szükségem, no meg figyelek az életmódomra.

– Mit tanácsol azoknak, akik ülőmunkát végeznek, és a tánchoz  ugyan nem fűlik a foguk, de szívesen mozognának?
– Először is: reggel, felkelés után szánjanak tíz percet arra, hogy minden testrészüket átmozgatják a fejük búbjától a lábujjukig, tegyék meg azokat a mozdulatokat, amelyekre testük, végtagjuk képes. Ugyanez vonatkozik a munka utáni időszakra, így el tudják kerülni, hogy letapadjanak az izmaik, később pedig több napos fájdalom kerülgesse őket. Emellett érdemes kerülni a péksüteményeket, a chipset, az éjszakába nyúló falatozásokat. Ha nincs időnk, inkább együnk gyümölcsöt ugyanakkora összegért, mint amennyit pogácsára szánunk. Emellett igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet és gyümölcslevet.

9 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A hetvenes évek második felében vegyészként még filmrendező akart lenni, közepesen tehetséges tornász is volt. Nem emlékszem olyan tünetre, mintha “más” lett volna! Éleseszű gyerek volt, de műszaki oldalról nem tartottam sokra. Nem véletlen, hogy tornász múltjából kiindulva és művészi hajlamai szerint a táncban találja meg a sikert. Anyagilag nem hiszem, hogy ez nyerő lehet neki.
    Hogy komcsi lenne? A legdurvább kádári időkben sem volt az! Nem mozgott együtt a társadalom fő sodrával!

  2. Ugy tudom valamikor regen Kollar Istvan, aka “Steve” is nala kezdte a tancolast. A hires electric boogie tancos. Sok sikert a tancmuvesz urnak! Nagyon sok tehetseges tancost felnevelt…Remelem meg sokaig fog segiteni a fiataloknak!!!

  3. Nagyon nem szeretném ha hozzá nem értő emberek pocskondiáznának másokat ! nem béna ha egy férfi tud és szeret táncolni ! mindenki csinálja utánuk az edzések kínjait, szépségét és a fellépések sikerét is ! ezekért bizony tenni kell ! Hajrá Eurodance !!!!!!!!!!!

    Imádlak benneteket !

  4. Nagyon gáz, amit írsz Béna. Maradi vagy. Szerintem elképesztő dolgokra képesek a táncosok, a jégtáncosok.

  5. Egyáltalán nem béna!!!!Láttam,amikor a lányoméknak az edzést tartotta,és elállt a lélegzetem…Addig nem kéne leszólni,amíg ugyanazt nem tudjátok bemutatni.ENNYI.

Comments are closed.