Több mint egymilliárd forint támogatást nyert a PTE gyógyszerkutatásra

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Témakerületi Kiválósági Program 2021 Egészség alprogramjának keretében további 4 évre kapott támogatást a Pécsi Tudományegyetem projektje.

hirdetés
Uránia Mozi

Az 1,2 milliárd forinttal támogatott program keretében mitokondriális betegségekre keresnek új gyógyszer-célpontokat, illetve a gyógyszerjelölt vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálatán és kifejlesztésén dolgoznak a kutatók – számolt be róla a PTE.

Dr. Kollár László professzor, a projekt vezetője szerint nagyon fontos a humán sejt energiatermeléséért felelős egységének, vagyis a mitokondriumnak a kutatása, mivel számos betegség hátterében a sejtalkotó működési zavarai húzódnak meg.

A projektben a kutatók széles körének együttműködésére van szükség.

A 2021-es Tématerületi Kiválósági Program keretében az Általános Orvostudományi Kar, a Természettudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Klinikai Központ korábban már kitűnő eredményeket elért több mint 100 kutatója vesz részt.

A kutatómunka az új vegyületek különböző, nagy hatékonyságú, ugyanakkor környezetbarát eszközökkel történő szintézisétől és teljes körű kémiai és fizikai módszerekkel való jellemzésétől a biokémiai kutatásokon át a klinikai vizsgálatokig terjed.

A hosszú távú munka társadalmi hatása is jelentős lehet, hiszen ma gyakran gyógyíthatatlan betegségeket vizsgálnak, a kifejlesztés alatt álló új terápiás eljárások pedig életeket hosszabbíthatnak, menthetnek meg. Emellett a szakemberek esélyt látnak arra is, hogy a korábbi rendkívül drága terápiás beavatkozásokat költséghatékonyabb lehetőségekkel válthassák ki – hangsúlyozta a projekt szakmai vezetője a közlemény szerint.