Április 11-én, József Attila születésének évfordulóján, a költészet napján Pécs is versekkel ünnepel. Szerte a városban, kül- és beltéri programok, versenyek lesznek majd, középpontjukban a lírai alkotásokkal. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár programot, rendezvényt Pécsről, ami a költészet jegyében zajlik majd!

Szavalóverseny a kicsiknek

A Csorba Győző Könyvtár általános iskolás alsósok és felsősök számára hirdetett versmondó versenyt a költészet napjának alkalmából. Teljesen szabadon választhatnak verset a gyerekek, kiemelt figyelmet kapnak Pákolitz István versei, a költő születésének centenáriuma alkalmából. A versenyt 14 órakor tartják a Csorba Győző könyvtár konferenciatermében.

Költészetnapi barangolás

Pécs belvárosában is megemlékeznek a magyar költészet napjáról egy „költészetnapi barangolással”. A Litera-Túra Irodalmi és Művészeti Magazin szervezésében a Verslábak című program első pontjaként 13.30-tól az ANK I. számú általános iskola Színes Színpad drámacsoportja versel a 3-as buszon, 14 órakor a Kossuth téren, 14.30-kor a Széchenyi téren, 15 órakor a Jókai téren.

16.30-kor a Kossuth téren, 17 órától a Széchenyi téren, 17.30-tól a Jókai téren olvassa fel nyolc pécsi költő saját verseit: Albert Zsolt, Hajnal Éva, Hegedüs András, Karádi Kázmér, Major Petra, Márkus László, Nagy Bandó András, Smelka Sándor. Villuth András zeneszerző pedig saját szerzeményeit énekli, illetve kortárs költők megzenésített verseit.

A Jókai tér 4. szám alatt található Zarándok Galériában 18 órától a költők további verseiket olvassák fel.

Verseket az utcákra!

A legnagyszabásúbb közösségi akció a költészet napján talán a Posztolj verset az utcára!, ami szerte az országban zajlik. A lényeg a villanyoszlopok, járdák, üzenőfalak és egyéb utcai felületek elárasztása versekkel, ezt mindenki megteheti könnyedén. A 2015-ben útjára indított kezdeményezés HONLAPJÁN számos érdekes adatot lehet találni: a magyar települések rangsoráról, kitől idéztek a legtöbben, ki helyezte fel a legtöbb idézetet.

Tavaly is megtelt a város versekkel

Verseket a könyvtárakba!

A Posztolj verset az utcára! akcióhoz hasonlóan a Csorba Győző Könyvtár az Egyetemi Könyvtárral együttműködve elindította a Posztolj verset a könyvtárba! mozgalmat. A különbség a kettő között, hogy itt egyetemi intézményekben és azok előtt felállítanak paravánokat, üzenőfalakat, ahová rögzíteni lehet a verset, majd a #ptelibrary, #csgyk, #posztoljversetakonyvarba hashtegekkel ellátott fotókat Instagramra feltölteni.

Versszínházi est

A Művészetek és Irodalom Házában Turek Miklós tart versszínházi estet április 15-én 18 órakor „Nappal hold kél bennem” címmel. A színművész monodrámája József Attila utolsó éjjelét dolgozza fel a költészet napja jegyében. Ahogy azt az ajánlóban olvashatjuk: egy soha meg nem íródott búcsúlevél története, az emberi megvirradás pillanata föld alatt és föld fölött.

Hangverseny költőkkel

A komolyzene helyi képviselője, a Pannon Filharmonikusok is leróják tiszteletüket a költészet világnapján, a zene nyelvén. Zeneköltők társasága címmel adnak hangversenyt a Kodály Központban 11-én 19 órakor. A műsoron Liszt, Kodály és Bartók, mellettük még két vers is el fog hangzani Weöres Sándor, illetve József Attila tollából.

 

Hirdetés