Feltámadt a pécsi pezsgő!

Évekig úgy tűnt, hogy végleg elbúcsúzik a pécsi pezsgő, de a pezsgőgyár tulajdonosa, a Cezar Winery mégis feltámasztotta a híres italt, a Littke pezsgőt. A pezsgő másfél évig erjedt, most palackba került.

A borászat 2015-ben hagyott fel korábbi pezsgőinek készítésével, amelyek közül a legismertebb a Fünfkirchen, az Örs Vezér, a DSR vagy a Cezar Brut volt. A Szent István tér alatti pincerendszerből az utolsó itt érlelt és palackozott pezsgőket 2014-ben szállították el a cég Zala megyei borászatába.

Így örökítették meg fénykorában a gyárat (forrás: Régi Pécs Facebook)

– A korábbi pezsgőink gyártása már néhány éve megszűnt, de nem maradunk pezsgő nélkül, a napokban új pezsgőt dobunk piacra, ami a Littke nevet kapta, és a korabeli technológiával készül – mondta Császár István, a Cezar Pincészet tulajdonosa. Az épületet látogatóközpontként hasznosítják, egy része már elkészült, a korábbi palackozó üzem helyén minőségi borhotel épül.

A pécsi pezsgő

A történelmi Magyarország első pezsgőgyárát 1859-ben a lengyel származású Littke Lőrinc kereskedő alapította, aki extra zamatú pezsgőkkel akarta kiszolgálni a piacot. Az 1890-es években Ferenc József császár is meglátogatta a Littke Pezsgőgyárat, ettől kezdve a pécsi ital az udvar hivatalos pezsgője lett. Az államosítás után húsz évre teljesen megszűnt a gyártás, amit 1966-ban a Mecsekvidéki Pincegazdaság indított el újra. A privatizációt követően három svéd állampolgárhoz – köztük a legnagyobb tulajdonrésszel bíró, magyar származású Császár Istvánhoz – került a gyár, és megjelent az új márka, a tulajdonosról elnevezett Cézár Pincészet.

Hirdetés