26 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapAbszolút PécsVideó: újjáéledt az erdő a patacsi tűzkár után

Videó: újjáéledt az erdő a patacsi tűzkár után

Egy év alatt látványos megújulás ment végbe a területen – hála a természet erejének és a szakértő gondoskodásnak.

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy egy évvel ezelőtt hatalmas pusztítás érte a Mecseket: emberi mulasztás miatt több mint három hektáron leégett az erdő Pécs-Patacs területén. Az erdészek már az oltásban is nagy szerepet vállaltak, majd megkezdték az egység rehabilitációját és az új erdőállomány felnevelését – emlékeztetett a Mecsekerdő Zrt.

Mint írja az erdőgazdálkodó, az idei csapadékosabb tavaszi időjárás a szakemberek segítségére volt, így egy évvel a katasztrófa után már szemmel látható az új erdő fejlődése, melyről most drónfelvételek is készültek. A videón jól megfigyelhető, hogy a károsult terület egészét már újra facsemeték borítják.

Az erdészek a fák megújulóképességére alapozva, a természetes folyamatokat felgyorsítva végezték az újraerdősítési munkákat. A lombos fák, cserjék ugyanis hajtásokat (sarjakat) adnak, melyek az egészségesen maradt ágakról, törzsről, tőről vagy akár a gyökérrészekből is kihajthatnak. Az erdészek a csemetéket tőre vágták, hogy minél egészségesebb hajtásokat hozhassanak. Ezt követően kiválasztották a leginkább életképes egyedeket, amelyeket az elmaradók visszavágásával, ritkításával segítettek.

A munka jövőre is folytatódik, így a természet ereje és a szakértő emberi gondoskodás eredményeként a most még üres foltok is újra fognak erdősülni.

Magyarországon a kora tavaszi mellett a nyáron előforduló vegetációtüzek a gyakoriak. Ebben az esetben az erős, tartós égéssel károsított területen a regenerálódás csak a következő év tavaszán indul be. A részlegesen károsított helyeken a sarjak egy kis része már az égés évében is megjelenhet. Ezek azonban a télre nem tudnak felkészülni: általában elfagynak, ezért a tápanyagok és a vízkészletek használatával a felújulást inkább veszélyeztetik, mint segítik. Az erdészek által gondozott egyedek azonban hosszú távon jó alapját jelentik az új erdőnek, amely a következő években újabb részeket fog visszahódítani, így 5-6 évvel a tűzeset után várhatóan már a teljes érintett területen lesznek életképes facsemeték – foglalta össze a Mecsekerdő.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő