Hirdetés

Legújabb állatkalandunkról számolunk be ezúttal olvasóinknak: bemutatjuk egy sérülten talált örvös galamb történetét, megmentőit, és a helyet, ahol az égi vándorok esélyt kapnak a gyógyulásra.

Nagy madár- és állatbarátként – emellett a nevem is kötelez (Madarász) – nem volt kérdés, hogy segíteni akarunk a fiatal örvös galambon, melyre a kertvárosi panelok tövében találtunk egy forró nyári vasárnap délután. A szemmel láthatólag sérült és bágyadtan totyogó kis madár talán már bele is törődött sorsába, mikor lecsaptuk a közelben ólálkodó macska kezéről (mancsáról), egy telefon után pedig azonnal indultunk is a Szigetvári Madármentő Állomásra, melynek áldásos tevékenységéről sokat hallottunk. Tubit tehát itt fogadták és itt gyógyulgatott jó kezekben, míg teljesen megerősödve visszanyerhette szabadságát.

Tubi már szabad (a kép illusztráció!)

Mentőakciónk kapcsán most nem csak bemutatjuk a kis baranyai központot, azt is megosztjuk szakértőjük segítségével, mi a teendő, ha bajba jutott szárnyast találunk, illetve hogyan segíthetjük mi a madármentők munkáját. Íme!

A Szigetvári Madármentő Állomás hivatalosan 2017 óta létezik, a civil szervezet működését ekkor engedélyezte a hatóság, és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány finanszírozza az itt zajló rendkívüli munkát – avat be Bank László, az alapítvány elnöke.

A szakember hangsúlyozza, nem madárkórházként működnek, de állatorvosi felügyelet biztosított a kis betegek számára. Magánterületen, fizetett kolléga nélkül, saját munkaidejük mellett és azon kívül ápolják az általában Baranyából, Szigetvár környékéről (és most Pécsről) érkező sérült, beteg, segítségre szoruló madarakat az apró énekesektől kezdve a baglyokon, sasokon, hollókon át a gólyákig. Mint mondta,

számukra mindegy, mennyire értékes vagy védett a madár, ha rászorul a segítségre, kapuik mindig nyitva állnak.

[su_note note_color=”#daead0″ text_color=”#161515″]Mentéseikről, kis lakóikról egyébként lapunk is beszámolt többször. Szigetváron gyógyult például a nemrég Marócsán pusztító vihar után egy idős fehér gólya, itt nevelkednek a monyoródi antennába tanyát verő vércsepár fiókái is, de februárban egy nagy harcban megsérült öreg rétisas is pártfogásukba került, valamint nem hagyjuk ki Lucifert sem, aki a mentőállomás legvagányabb védence (úgy tudjuk, a szigetvári hollók „eltanulták” a kutyáktól az ugatást, együtt vakognak a postásautóra).[/su_note]

A központban a „csúcsidő” májustól nyár végéig tart, míg szép lassan ki nem röpülnek a gondozott fiókák. Addig az állomás vezetője, Ingola Eszter néha még munkahelyére is beviszi az apróságokat, akiket igen sűrűn, pár óránként kell etetni.

A természetvédők munkája rendkívül összetett és szigorú keretek közt zajlik, nem csak a gyógyítás, gondoskodás teszi ki napjaikat, hanem a rengeteg dokumentáció is, jelenteni kell a mentéseket, a beavatkozásokat, elengedéseket, mely főként a fokozottan védett madarak miatt fontos (fel se merülhessen a madarakkal való kereskedés gyanúja).

Bank László lapunkkal azt is megosztotta, elég jó arányban tudják visszaadni a természetnek a felgyógyultakat, az 50 százalék feletti mentési sikeresség alapjában már jónak tekinthető, de Szigetváron tavaly 86 százalékos arányban sikerült elengedni a mentett madarakat.

Mit tegyünk, ha sérült madarat találtunk?

A szakember elmondta, elmenni ugyan nem tudnak a sérültekért, de minden behozott madarat befogadnak Szigetváron, olyan még szerencsére nem történt, hogy el kellett volna utasítani egy-egy rászorulót.

Hozzátette, sokan próbálkoznak a talált, fészekből kipottyant fiókák etetésével, bár nem mindig tudják az emberek, pontosan milyen madárral is van dolguk, és ilyenkor bizony előfordul, hogy félreetetik őket. Pedig minden fajt máshogy kell táplálni – lisztkukac, giliszta, napos csibe vagy búza, nagyon nem mindegy, mely madár melyik falatot kapja. Előfordult már, hogy a fecskét fűvel próbáltak etetni… A félretáplálás után van, hogy csak néhány nap elteltével viszik be a legyöngült madárkát, mikor a szakemberek számára már sokkal nehezebb kezelni, megmenteni őket.

Ehelyett Bank László azt javasolja, a megtalálás után azonnal vigyük hozzájuk az állatot, hogy mielőbb megkaphassa a szakszerű ellátást.

– Kutya és macska fogta madarak esetében az első 3-4 nap a kritikus, de ha megfelelő kezelést kapnak, akkor esélyük van a túlélésre. Ha viszont túljutnak a krízisen, hamar szabadulni akarnak – fűzi hozzá a vezető.

Galambocskánk is ramaty állapotban volt, a hátát ért sebek (látszottak a macskafognyomok) hamar gyógyulni kezdtek, de valószínűleg belső sérülései is lehettek, ami miatt lassan épülgetett. Azóta örömmel értesültünk róla, hogy a kezelés hatására szerencsére visszanyerte röpképességét, és már szabadon lehetett engedni.

Ha mi segítenénk a madármentőknek…

A nemes munkát végző szervezetet mi is támogathatjuk, a pénzbeli adományra mindig szükség van az állatok ellátásához (gyógyszerek, tápok, vitaminok), az éhes kis csőrök betöméséhez, a férőhelybővítéshez, röpdeépítésekhez, hogy nagyobb biztonságban lehessenek a madarak.

A támogatásokat a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány 11731001-20124953 számú számláján fogadják, de az adományt online módon is befizethetjük bankkártyával a donably.com/baranyamadar oldalon.

A természetvédők hangsúlyozzák: elkötelezettségünket igazából a természet fogja meghálálni!

Hirdetés