16 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapHírzónaFelavatták Jandó László emléktábláját

Felavatták Jandó László emléktábláját

Jandó László emléktáblája természetesen oda került, ahol a Kórház téri virágárust minden nap látni lehetett.
Ahogy azt bizonyára sokan tudják, Jandó László, Pécs ikonikus Kórház téri virágárusa tavaly április 26-án, 59 éves korában hunyt el tragikus hirtelenséggel. Mint ismert, a virágárus halála után a városvezetés bejelentette, gyűjtést szerveznek azért, hogy Buktának – ahogy a legtöbben ismerték – méltó emléket tudjanak állítani.

A közadakozásos formában finanszírozott tábla azóta elkészült, kihelyezéséről a közgyűlés korábban már döntött.

Bukta emléktábláját természetesen ott helyezték el, ahol a mindenkinek mosolyogva köszönő virágárust minden nap látni lehetett, a Ferencesek utcája 41. szám alatt található épület falán.

Az emléktáblát augusztus 23-án avatták fel sajtónyilvános esemény keretében.

– Egy olyan emberre emlékezünk ma, aki fájó űrt hagyott maga után. Jandó László több mint három évtizedig elmaradhatatlan része volt a Kórház térnek. A családi kertben nevelt virágokból összeállított csokrait árulta itt kitartóan, akár hőség volt, akár farkasordító hideg, vagy éppen világjárvány. Egy interjúban egyszer azt mondta, a pécsiek 80 százalékát ismeri. Fordítva ez az arány talán még magasabb, hiszen látásból szinte minden pécsi ismerte őt. A kedves, jókedvű virágárust, akinek mindenkihez volt néhány jó szava – fogalmazott Péterffy Attila polgármester az eseményen.

Mint mondta, Bukta szeretett olvasni, rendkívül tájékozott volt a várossal kapcsolatban és imádta a kosárlabdát. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a női kosárcsapatnak szállított péksüteményekről kapta a becenevét is.

– Úgy gondolom, egy város akkor élő, szerethető és teljes, ha vannak ikonikus arcai. Olyan egyéniségek, akik megtestesítik a település atmoszféráját. Jandó László ilyen ember volt – mondta a polgármester.

Péterffy Attila kiemelte: az önkormányzat felhívására 72-en járultak hozzá az emléktábla elkészítéséhez. Jandó László tehát nem csak életében, de halála után is összekovácsolta a pécsieket – jegyezte meg.

– Meggyőződésem, hogy egy közösség erejét jól érzékelteti, hogy miként őrzi meg emblematikus tagjainak emlékét. Örülök annak, hogy a pécsiek méltó módon tudtak emléket állítani kedvenc virágárusuknak. Köszönöm a felajánlásokat, egyúttal köszönöm az emléktáblát készítő Illa Gábor szobrászművész munkáját. Ez a tábla a valódi pécsiség. A pécsiek adakozásából egy pécsi szobrász alkotta, és a város egy igazi közösségi emberének, Jandó Lászlónak állítunk vele emléket. Ilyen egy jó közösség, ilyenkor vagyok igazán büszke arra, hogy pécsi lehetek – zárta beszédét Péterffy Attila.

Az eseményen Keresztes László Lóránt parlamenti képviselő is részt vett, aki Jandó László családja nevében is szólt pár szót. Úgy fogalmazott, egyszer maga Bukta mondta, hogy a pécsiek 80 százalékát ismeri – Keresztes szerint ez fordítva úgy igaz, hogy minden pécsi ismerte őt. A képviselős – aki hangsúlyozta, most csak egy pécsi polgárként van jelen az eseményen – stílszerűen egy csokor virágot vitt az emléktábla leleplezésére.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő