24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapHírzónaÁll az életnagyságú betlehem a Ferences templomban

Áll az életnagyságú betlehem a Ferences templomban

Életnagyságú betlehem várja a pécsieket a Ferences templomban, ahol első alkalommal több mint hetven éve állították fel a fából faragott, festett szobrokat – közölte szerdán a Pécsi Egyházmegye.

A betlehem szobrait ferences barátok készítették, a figurákat 1941-ben állították fel először Pécsett.

A közlemény felidézi, hogy hogy az alakokat Tóth Ferenc asztalos faragta ki. Tóth Ferenc Szécsényben novíciusként oltárépítő műhelyt hozott létre, majd ezt követően alakult meg a pécsi Szent József-építőműhely, amelynek vezetője lett immár Ernő testvérként.

Leghíresebb munkája, a pécsi betlehem története 1936-ban kezdődött, akkor kereste meg P. Hermann Hermenegild tartományfőnök, aki korábban végiglátogatta a legszebb római betlehemeket.

A legkiválóbbat választották a pécsi mintájául, amelynek elkészítésére Ernő testvért kérték fel – részletezi a közlemény. 1940 karácsonyára elkészült a kis Jézus, Mária és József alakja, egy évvel később már a teljes betlehemet befejezte Ernő testvér, akinek munkáját több akkori neves asztalos mester is segítette.

A Pécsi Egyházmegye közleménye arra is kitért, hogy az alakok eleinte magasított pódiumon álltak és mögöttük festett díszletet helyeztek el, amely eltűnt az idők során. Az elmúlt évtizedekben azonban sikerült megőrizni a festett alakokat teljes épségükben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő