33 C
Pécs
csütörtök, július 18, 2024
Kezdőlapne pipáld kiAlternatív módszerrel gyógyítják a fenyőket

Alternatív módszerrel gyógyítják a fenyőket

Mint ismert, tavaly gombafertőzés támadta meg Pécs környékén a mecseki erdő feketefenyőit. A kór felborítja a fák vízháztartását, tűlevelei megbarnulnak, majd kiszáradnak: eddig 10 hektáron kellett kivágni a fertőzött fenyőket. A beteg növények „gyógyítása” érdekében a Pécsi Városgondozási Kft. és a Kakab Vital Kft. egy új módszert kíván alkalmazni.  A technológiát csütörtök délelőtt mutatták be a Pécsi Állatkert parkolójában.

A  ’60-as években a Pécs környéki parkerdőkben mintegy 40 hektáron telepítettek feketefenyőt. A fajta nem őshonos Magyarországon, ezért ellenálló képessége kisebb, mint más egyedeknek.

Csütörtökön tizenöt feketefenyőn prezentálta a cég a városi, erdei fák, fasorok növényvédelmi kezelésének egy alternatív módszerét, az endoterápiát. Ennek lényege, hogy növényvédő készítményt injektálással a fák törzsébe juttatják. Az eljárás kiemelkedő hatékonyságú, mert a kémiai anyagok nem párolognak ki a környezetbe, és mivel ártalmatlan a lakosságra, a kezelések a nap bármely szakában elvégezhetők.

Az endoterápia mint növényvédelmi eljárás az Egyesült Államokban és Olaszországban terjedt el. Ezen országokban a technológia odáig fejlődött, hogy kiszorította a légi kezeléseket, néhány városban és államban pedig kötelezően alkalmazzák. Jelenleg három változata létezik: a gravimetriai (a fa felszívó képessége alapján), az állandó vagy mikronyomású és a változó nyomású endoterápia. A pécsi cég ez utóbbit alkalmazza.

Az illetékesek bíznak benne, hogy a tapasztalatok kedvezőek lesznek, és megállítható a mecseki erdők ezen faállományának további pusztulása.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő