24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
Kezdőlapne pipáld kiTöbb tízmilliós árvízkár a gemenci erdőben

Több tízmilliós árvízkár a gemenci erdőben

Több tízmillió forintos kárt okozott a Duna júniusi áradása a gemenci erdő vadállományban és az erdei vasút pályaszerkezetében – derül ki a Gemenc Zrt. közleményéből. Az első becslések szerint mintegy 350-400 vadmalac és 150 szarvasborjú veszett oda, a vízalámosások következtében a vasúti pálya több helyen a levegőben lóg.

Az árvízi védekezés során az erdőgazdaság jelentős erőfeszítéseket tett a vadállomány, a faállomány és a kisvasút védelmében. A Gemenc Zrt. szakemberei közel 100 tonna takarmányt helyeztek ki a vadmentő dombokra, leállították a kisvasút forgalmát, valamint biztonságba helyezték a kitermelt faanyagot.

Az erdőgazdaság szakemberei a károk felmérése közben folyamatosan állítják helyre a vasúti pályát, a Pörböly végállomás és a Lassi állomás közötti 8 kilométeres szakaszon 2010. július 10-én meg is indulhat a vasútforgalom. A teljes szakaszt azonban – a legoptimistább számítások szerint is – csak augusztusban adhatják át a forgalomnak.

A vadállományban keletkezett kár mértékének pontosabb megállapításához több idő kell, hiszen a terület a visszavonuló Duna után maradt sár és hordalék miatt egyelőre bejárhatatlan. A felnőtt vad – szarvas, őz, vaddisznó, – sok esetben arra kényszerült, hogy malacát, gidáját, borját hátrahagyva meneküljön, ez magyarázza a fiatal jószágok nagyszámú elhullását.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő