10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldÁrad a Dráva és a Mura, pécsiek is segédkeznek a védekezésben

Árad a Dráva és a Mura, pécsiek is segédkeznek a védekezésben

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság teljes állománya felkészült a védekezésre, az ország több pontjáról érkezik a segítség, a Pécsi Kutató-Mentő Egyesületet Drávaszabolcs térségébe riasztották.

A sok csapadék miatt jelentős árhullámok indultak el az elmúlt héten. A Dráva–Mura folyókon van, ahol a III. fokot meghaladó, egyes szakaszokon (Barcs felett és alatt) pedig a legnagyobb vízállást is megdöntő árhullám alakul ki a héten. A védekezési területeken – Szentborbás, Drávaszabolcs térségében – a tetőzés a szerda-csütörtök közötti időszakban várható – hívta fel a figyelmet augusztus 7-i bejegyzésében a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint írták: teljes állományuk felkészült a védekezésre.

Ellennyomó medencét építettek a Lanka-zsilipnél, a Dráva-töltés 1+445 szelvényében, nyúlgátat építenek a Dráva-töltésnél a 25+159 és a 25+725 között. Emellett a Pécsi-víz bal partján – a 1+750 szelvényben – lévő Kémesi-csőzsilip betétpallós elzárása folyamatban van. A homokzsákokat folyamatosan szállítják, töltik.

Az igazgatóság hozzáteszi, a levonuló árhullámok elleni küzdelemben nagy segítséget nyújtanak az elmúlt évek vízügyes fejlesztései, valamint az ország számos pontjáról érkezett szakemberek is.

A Pécsi Kutató-Mentő Egyesületet Drávaszabolcs térségébe riasztották, akik a megelőző intézkedésekből vették részüket – azt írták mai posztjukban, embert próbáló munkáról van szó. Egy szállítójárművel érkezve homokzsákokat töltöttek, helyeztek el a kijelölt helyen. Bejegyzésükben megosztották:

a szakemberek szerint rekordmagasságban tetőzhet a Dráva.

A védekezés ma is folytatódik, az 05.01. számú Dráva menti belvízvédelmi szakaszon, a Korcsina-csatorna torkolati szivattyúálláson I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő