Hirdetés

Immár az utasok és az érdeklődők is használhatják a magyarországi közösségi közlekedés új, éles tesztüzemben indult útvonaltervezőjét.

Az EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) ez első integrált utazástervező felület Magyarországon, amelyben a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, megjelennek a járatok valós idejű adatai, de térképes kereső segítségével is megtervezhetjük utazásunkat – írja sajtóközleményében a Tüke Busz Zrt.

Aki mostantól egyszerűen és gyorsan szeretné megtervezni utazását, könnyen megteheti az EMMA (https://emma.mav.hu/#/) segítségével. Ahogy a pécsi társaság hangsúlyozza, az utazástervező segítségével könnyen megtervezhetjük utazásunkat akár vonattal, akár autóbusszal, vagy ezek kombinációjával szeretnénk utazni.

Az EMMA szolgáltatás legfontosabb célja, hogy teljes és részletes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges földrajzi hely között vonattal, hévvel, helyközi autóbusszal, vasútvillamossal, illetve több mint 70 település helyi járataival. Az Egységes Menetrendi kereső felületen a MÁV-START, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz mellett egyes helyi járatok, így többek között a budapesti, szegedi, miskolci, veszprémi és a pécsi helyi autóbuszok menetrendi és valós idejű, forgalmi adatai is elérhetők.

Az útvonaltervező figyelembe veszi a forgalmi viszonyokat, így esetleges késésekkel is kalkulál – tette hozzá a Tüke Busz. A járatok nézetben a járművek pozíciója térképen is megtekinthető, de a helyi (így más városok mellett a pécsi) és helyközi járatok menetrendjére is lehet szűrni. A felület magyar és angol nyelven is használható. A látássérülteknek szánt funkció már működik, de jelenleg fejlesztés alatt áll. A kereső funkcióban helyi és helyközi állomások, nevezetes helyek, látványosságok, hivatalok, városi piacok is jelölhetők, de rövidesen az ország összes postai címe, házszáma alapján is lehet használni a közösségi közlekedési útvonaltervezőt. Az EMMA használatához a Chrome vagy Edge böngészők legfrissebb változata szükséges.

Az éles tesztüzemben fontosak azok a jelzések és észrevételek, amelyek az utazóközönségtől érkeznek, hiszen javaslataikkal, véleményükkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a közösségi közlekedést választó utasok minél egyszerűbben, megbízhatóan és jól tervezhetően tudják igénybe venni a szolgáltatásokat. Az EMMA működésével kapcsolatos véleményeket, jelzéseket az [email protected] címen, vagy a MÁVDIREKT-en keresztül fogadják.

Hirdetés