13 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletAz EU Régiók bizottsága látogatott Pécsre

Az EU Régiók bizottsága látogatott Pécsre

A város klímacéljairól egyeztettek az uniós bizottság vezetői, és aláírták a Pécsi Klíma Paktumot is.

Pécs elkötelezett amellett, hogy a város klímasemlegessé váljon 2035-re, a „100 város programban” való részvétele is ennek a célnak az elérését mozdítja előre. Ennek keretében már eddig is számos lépést tett a városvezetés, és a következő években további fontos intézkedések következhetnek majd.

Hétfőn fontos vendégek érkeztek a városházára, ugyanis az EU Régiók bizottságának vezetői tettek látogatást Pécsett. Ez az egyik olyan szervezet, amely felügyeli az EU zöld programját, a Green Dealt, és ennek a bizottságnak a tagja Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő, zöldpolitikus is.

– Városunk két nagyon fontos uniós programban vesz részt, amelyek részei a Green Dealnek – mondta el a találkozó kapcsán Kóbor. – Az egyik a 100 fenntartható város program, a másik pedig a zéró kibocsátású városok programja. Ezek keretében Pécs megpróbálkozik a fenntarthatósági kritériumok teljesítésével, méghozzá úgy, hogy 2035-re klímasemlegessé váljon.

Kóbor arról is beszélt, hogy ez az a terület, ahol az önkormányzatok akár közvetlenül is EU-s forrásokhoz juthatnak. Példaként említette, hogy már két mintaprojektbe is sikerült bekerülnie Pécsnek, amelyek épületek energiahatékonysági felújítására vonatkoznak. Ha ezek a projektek jól sikerülnek, a város számára újabb források válhatnak elérhetővé. Akár az elektromos buszprogram is nyerhet a későbbiekben uniós támogatásokat.

– Az elektromos buszokkal már így is sikerült felírnunk magunkat Európa térképére, hiszen nagyon kevés olyan hely van, ahol már a buszok csaknem 20 százaléka elektromos meghajtású – emelte ki Kóbor. – A bizottság európai munkacsoportjának vezetői azért látogattak el hozzánk, hogy meggyőződjenek arról, a Green Deal első lépései Pécsett hogyan történnek. Megnézték az elektromos buszainkat, és a pécsi hidrogénprojektet is megmutattuk nekik.

A bizottság képviselőit Péterffy Attila polgármester is köszöntötte hétfőn, majd a felek aláírták a Pécsi Klíma Paktumot is.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő