Hirdetés

Zsolnay Vilmos eozin emlékplakettjének kihelyezését többek között a világhírű keramikusművész leszármazottjai kezdeményezték.

Breuer Marcell építész, Jandó László, a mindenki által ismert Kórház téri virágárus és Nagy Sándor kulturális intézményvezető után egy újabb híres – sőt, talán az egyik leghíresebb – pécsi kap emléktáblát a városban: Zsolnay Vilmos.

A világhírű keramikusművész és nagyiparos hiánypótló emlékplakettjének kihelyezését a Zsolnay családot képviselő Matyasovszky-Zsolnay Zsófia, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezték – tudtuk meg Zag Gábor alpolgármestertől. Mint mondta, a stílszerűen többszínű eozinmázas grafikai elemekkel díszített kerámiatáblát a Király utca 1-es szám alatti épület (ahol többek között a Nick udvar is található) utcafronti falára helyezik majd fel.

– Az önkormányzat kiemelten támogatja a város életében jelentős szerepet betöltő személyek emlékének megőrzését, gondozását, valamint azon civil kezdeményezéseket, amelyek ezen célból születnek. A település múltjának megóvása közös felelősség, amely egyrészt gazdagítja mindannyiunk jelenét, valamint irányt mutathat a következő nemzedékek számára is – mondta a Zsolnay-emléktábla kihelyezésének jelentőségéről az alpolgármester.

Hozzátette, hogy a főként keramikusművészetéről és iparfejlesztéséről ismert Zsolnay Vilmos sokrétű tevékenységét jól jellemzi, hogy ő építtette a Széchenyi tér és a Király utca sarkán álló – a városképet jelentősen meghatározó – épületet is, ahol a tábla nemsokára látható lesz.

Hirdetés