26 C
Pécs
szombat, június 22, 2024
KezdőlapHírzónaAz euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat Horvátországban

Az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat Horvátországban

A kereskedelmi láncok hónapról hónapra emelik az árakat, most pedig az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat – jelentette ki Davor Filipovic gazdasági miniszter, az említett láncok vezetőivel tartott találkozót követően.

Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. Sajtóhírek szerint a legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat az átváltás során, de nem csak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik 10-15 százalékkal emelték a díjaikon.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció 13,5 százalék, amire legnagyobb hatással az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára van hatással.

„Mindenkinek mondom, aki az állampolgárok rovására akarja felhasználni az átváltást, hogy ez nem fog működni” – húzta alá. Hozzátette: partnerként tekintenek a kiskereskedelmi láncokra, és jóhiszeműen jártak el, de erre nem számítottak.

Elmondta, hogy egy találkozón megkérdezett kereskedőket arról: miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyagok ára olcsóbb lett, miért nem hat az áraikra, hogy Szlovéniában az elektromos áram ára 60 százalékkal drágább, mint Horvátországban. Szavai szerint egyik kérdésére sem kapott választ.

A miniszter bejelentette, hogy kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek már a terepen vannak, és hamarosan pontos jelentést adnak.

A lehetséges lépésekkel kapcsolatban elmondta: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti úgynevezett feketelistától az árak széles körű befagyasztásáig, minden terítéken van. „A válság terhét mindenkinek viselnie kell” – közölte, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a válságban valaki a nyereségét próbálja meg növelni az állampolgárok terhére.

Korábbi cikkeink Horvátország schengeni- és euróövezethez való csatlakozásáról:

https://www.pecsma.hu/top/unnepelyes-hatarnyitas-udvarnal-is-felemeltek-a-sorompokat/

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/matol-horvatorszag-is-teljes-jogu-tagja-az-euro-es-schengeni-ovezetnek/

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő