Pécsi divattervezők lettek az év felfedezettjei!

Hirdetés

A magyar divatélet egyik legjelentősebb eseményén, a Marie Claire Fashion Days-en hirdették ki Az év fiatal divattervezője pályázat győzteseit. A huszonöt delegált pályamunkából tíz juthatott be a divatnapokra, a finalisták közül pedig három pécsi hölgy is díjjal térhetett haza: míg Belénessy Borka a szakmai díjat, Szentirmai Márta a közönségdíjat, Kakrik Anna pedig a Perwoll-különdíjat nyerte el.  

A november 3-4-én megszervezett Marie Claire Fashion Days kifutóján az ország legtrendibb ruhakölteményeivel találkozhattak a nézők. A divatnapok keretében, a Marie Claire a Perwollal összefogva idén is meghirdette Az év fiatal divattervezője pályázatot is, ahol a szezon legizgalmasabb alkalmi ruhadarabjait keresték a piros és a fekete szín jegyében. A felhívásra az elkészített kreációk fotója alapján válogatták ki a huszonöt legtökéletesebb, legizgalmasabb és nem utolsósorban a leginkább hordható darabot. A delegált pályamunkákból tíz juthatott be a divatnapokra, közülük került ki a három díjazott: a szakmai díjas, a Perwoll-különdíjas és a közönségdíjas is. Hatalmas meglepetésre, mindhárom tehetséges fiatal tervező pécsi!

Kakrik Anna (balról második) és Belénessy Borka (balról harmadik)
Szentirmai Márta (bal oldalt)

Belénessy Borka – szakmai díj

– Amint megláttam a pályázatot, tudtam, hogy meg kell próbálnom. Kevés hasonló lehetőség van itthon, pedig nagyon jó alkalom – főleg fiatalként – hogy megmutasd magad – meséli Belénessy Borka, aki a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola textilműves tagozatán végzett, idén pedig a Mod’Art Nemzetközi Francia Főiskolán diplomázott.

Borka a szakma elismerését vívta ki a piros-fekete, Alfons Mucha, cseh grafikus által inspirált ruhájával. – Szabászatilag és formailag egyébként egy mondhatni egyszerű darab – mondja a tervező – a pályamunka egy hosszú ujjú maxiruha, nyaknál és az ujja alján megkötővel, derékban gumírozott, a hátulján középen derékig nyitott. Elegáns, de egyszerű és hordható, a ruha lelke magában a mintában, a ruha anyagában van, illetve a minta és forma összhangjában.

Bal oldali fotó: Steindl Máté

– Amikor felkonferáltak, nem tudtam a nevem, és azt hiszem, semmi mást sem. Összevissza beszéltem, úgy éreztem, sírnom kell, de csak nevettem – nagyon furcsa volt. Akkor azt hittem, majd ha véget ér az esemény, elhiszem, de igazság szerint még mindig nem fogtam fel. Nagyon boldog vagyok, rengeteget jelent ez nekem – mondja a pécsi születésű Borka.


Szentirmai Márta – közönségdíj

– Korábban is részt vettem Az év fiatal divattervezője pályázatán, 2014-ben. Akkor egy kék ruhakölteménnyel neveztem, amely sajnos nem jutott be a legjobb huszonöt közé. Idén azonban régi álmom vált valóra: hazahozhattam a közönségdíjat – meséli a fiatal nő, aki már 22 évesen saját branddel büszkélkedhet, és szebbnél szebb ruhái iránt egyre nagyobb az érdeklődés.

A Szitakötő Kreatívsuli divattervező szakán végzett Szentirmai Márta egy kényelmes, izgalmas, viselhető nőies és elegáns ruhakölteménnyel pályázott, mely lehet alkalmi-, estélyi- és koktélruha is egyben, ugyanis a hosszú estélyi szoknyarész levehető. Az alkotás olyannyira jól sikerült, hogy a közönség Márta ruháját szavazta meg legjobbnak.

Fotó: Seres András

– Amikor kiszólítottak a nézőközönség elé, fülig érő mosollyal léptem elő, és büszkén meséltem, hogy pécsi vagyok, hiszen Pécs rengeteg tehetséges tervezőt tudhat magáénak – meséli Márta.


Kakrik Anna – Perwoll-különdíj

Kakrik Anna, sem először pályázik Az év fiatal divattervezője felhívásra, 2017-ben elnyerte a közönségdíjat is, idén pedig a Perwoll-különdíjat vihette haza. Így a Budapesti Divatiskola, divat- és stílustervező szakán végzett tervezőnek nem volt kérdés, hogy pályázzon az idei felhívásra is. Anna a japán kultúrából inspirálódott, és egy olyan ruhakölteményt készített, mely anyagában, mintájában és színeiben is emlékeztet a távol-keleti országra.

– Jelenleg a saját brandemet építem. Mivel számomra nem testhezálló a szelf-menedzsment, nehezen „adom el magam”, ezért nagy lehetőség volt a Marie Claire pályázata, hogy ismét megmutassam magam és azt, hogy mit tudok – mondja Kakrik Anna.

Anna egyébként a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola kerámia szakán kezdte tanulmányait, de olyannyira megtetszett neki a divattervezés és a textillel való munka, hogy áthallgatott a textil szakra is, hogy elsajátíthassa ezt a szakmát is.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét