Az idén a pécsi állatkert nagy marái is kicsinyeikkel ünneplik a gyereknapot

Hirdetés

Itt a tavasz, ezzel együtt pedig a bébibumm a pécsi állatkertben: a nagy maráknál több kölyök látta meg a napvilágot májusban, ha pedig igazak a hírek, a csapatba még érkezhetnek további kicsik a következő napokban. 

Idén május 28-ára esik a nemzetközi gyereknap, amit a pécsi és környékbeli családok előszeretettel ünnepelnek a helyi zooba látogatva, számukra biztosan jó hír, hogy több bébiállatnak is örülhetnek majd a jeles alkalomból. A különböző kengurufajoknál is volt szaporulat nemrég, most pedig a nagy marák kifutóján ugrálnak a legújabb kis jövevények!

Az eredetileg csak nőstényekből álló nagy mara csapathoz idén, Szegedről érkeztek hímek. A két csoport hamar összebarátkozott és „szerelmek” is köttettek, melyek gyümölcsei a napokban értek be, ugyanis több apróság látta meg a napvilágot. Utoljára egyébként 2018-ban született ilyen baba az állatkertben. A legtöbb rágcsálókölyöktől eltérően a nagy marák kicsinyei fejletten, szőrösen és nyitott szemekkel születnek, hamar követik szüleiket. Életük első heteiben gyakran üregekben rejtőznek, ez alól a zoo új kis jövevényei sem kivételek – szerencsére néhány fotón mégis sikerült megörökíteni őket.

[su_note note_color=”#f4e7a1″ text_color=”#161515″]A nagy mara Argentínában őshonos, nagy testű rágcsáló, elsősorban az ország középső és déli, száraz régióiban fordul elő. A tengerimalacfélék családjának második legnagyobb tagja, a vízidisznó, vagy más néven kapibara után. Legközelebbi rokona, a törpe mara, melytől testmérete és színezete alapján könnyen meg lehet különböztetni. Monogám faj, egy életre választ párt magának, a pár tagjai a csapatokban is gyakran egymás közelében maradnak. A monogámia a nőstény rövid idejű (3-4 havonta összesen fél óra) ivarzása miatt előnyös, e mellett növeli a hímek szaporodási esélyét és csökkenti a kölykök halálozási arányát. 91-110 napig terjedő vemhességi idő után 1-3 (leggyakrabban kettő) kölyöknek adnak életet. Jó táplálékellátottságú területeken a párok csapatokat alkotnak, ilyenkor a nőstényeknél gyakran megfigyelhető, hogy egymás kölykeit dajkálják.[/su_note]

A kicsik mellett érdemes a gyűjtemény legújabb faját is megtekinteni:

https://www.pecsma.hu/hashtagpecs/nem-csalas-nem-amitas-rokamangusztak-erkeztek-a-pecsi-allatkertbe/

Hirdetés