Hirdetés

Sokat hallani róla, sőt, a saját bőrünkön is érezzük, hogy a munka világa milyen mértékben alakul át a 21. században. Digitalizáció, automatizációs folyamatok, otthoni munkavégzés környezetbarát felfogás, mesterséges intelligencia – van itt minden, amit csak el lehet képzelni, és amit nem, az is.

Az biztos, hogy a munkavállalók mindennapjai és a munkaerőpiac működésének megváltozása mindannyiunkat érintő kérdések.

Irodai és adminisztrációs állások Magyarországon

Cégek, vállalatok, önkormányzatok és egyéb intézmények – az irodai és adminisztrációs munkák szinte végtelen léptéket öltöttek mára. Így tehát nincs hiány az álláslehetőségekből és elhelyezkedési lehetőségekből. A nagyobb városoktól kezdve a kisebb településekig jó eséllyel találhatunk valamilyen adminisztrációs pozíciót Magyarországon.

Nézzük meg például Pécs városát és környékét. A hazai vállalatok mellett egyre több a nemzetközi multicég is, nem beszélve az állami szereplőkről, ahol az adminisztrációs feladatok szinte végtelenek. A közeli nagyobb vidéki városokban is találni adminisztrátor munkát – nem sokkal messzebb, kaposvári irodai álláslehetőség a KaposvarAllas.hu oldalon is fellelhető. Amennyiben nem csak az irodai munkák érdeklik Kaposváron ide kattintson: KaposvarAllas.hu.

Papírmunka helyett digitalizáció – iroda helyett otthoni munkavégzés?

A digitalizáció és az automatizációs folyamatok megjelenése a papírmunkával járó végtelen munkát is minimalizálja. Az online eszközök és felhő alapú rendszerek használata ugyanis jelentősen megkönnyíti a dokumentumok kezelését és rendszerezését, új szintre emelve a munkahelyi rugalmasságot. Mindennek továbbá jelentős környezettudatossági hatása is van.

A másik sokakat érintő terület az otthoni munkavégzés megjelenése, ami lényegében az irodai munkákat érinti a leginkább, hiszen azok sok esetben szinte bárhonnan elvégezhetőek. Igaz, előfordulhat, hogy egy cég vagy önkormányzat olyan belsős biztonsági rendszerekkel és szoftverekkel dolgozik, hogy azok csak egy saját hálózaton érhetőek el – persze a távoli kapcsolódás megvalósítása ez esetben sem ördöngösség.

Ez még csak a kezdet: a munkaerőpiac jobban átalakulhat, mint elsőre gondolnánk

A munkaerőpiac átalakulása még messze nem ért véget, sőt, a legelején vagyunk, a technológiai fejlődés ugyanis ennél jóval nagyobb radikális változásokat hozhat még a nyakunkra. A mesterséges intelligencia megjelenésével kapcsolatban még szinte mindenki csak találgat, az viszont biztos, hogy aki nem alkalmazkodik a jövő kihívásaihoz és változásaihoz, lemarad – szinte egy egész évszázaddal.

(x)

Hirdetés