Hirdetés

A Zsolnay gyár ókori Egyiptom inspirálta alkotásaira irányítja a figyelmet a Múzeumok Éjszakáján, június 22-én nyíló új kiállítás.

A Janus Pannonius Múzeum (JPM) Zsolnay Múzeuma 2022-ben Japánba repítette a látogatókat, most Egyiptom az irány. Ahogy a JPM közleményében olvasható, a Zsolnay kerámiagyár művészetében megjelenő kínai, japán, török, valamint perzsa díszítmény- és formakincs meghatározó szerepe közismert. Kevés figyelem irányult azonban az ókori egyiptomi művészet hatására, amely a keleti művészetek közül a legelsők között jelent meg a Zsolnay gyár motívum- és formavilágában.

A Zsolnay gyűjteményben őrzött több mint ötven darab ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy, valamint a hozzájuk tartozó tervlapok egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést, amely Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, és amellyel a pécsi Zsolnay gyár Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett – közölte az intézmény.

A kiállítás átfogó képet nyújt az ókori Egyiptom inspirálta tárgyanyagról, amely végigkíséri a gyár történetét 1876-tól egészen az 1930-as évekig. A legkorábbi egyiptomi stílusú tárgyak közé tartozik a Zsolnay macska, amely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött egyiptomi szobor másolata. Pulszky Ferenc az 1873-as bécsi világkiállításon az egyiptomi macskaszobrot is kiállította a gyűjteménye részeként. A Zsolnay család itt figyelhetett fel a különleges, arany szemberakással díszített tárgyra – emelte ki a múzeum. A bécsi világkiállítás, majd az azt követő tanulmányutak tapasztalatai alapján 1876 és 1878 között megszületettek az első egyiptomi stílusú Zsolnay kerámiák.

A párizsi Louvre egyiptomi gyűjteménye különösen nagy hatást gyakorolt a Zsolnay nővérek tervezői munkásságára. Ennek köszönhetően született meg a legismertebb egyiptomi stílusú Zsolnay kerámia, a lótusz sorozat, amelyet Teréz naplója alapján Júlia a múzeumban látott egyik ókori egyiptomi fakanálka díszítése alapján készített. A legjelentősebb egyiptizáló alkotások csoportja a Tutanhamon sorozat, melyet Zsolnay Teréz tervezett fiával Mattyasovszky Zsolnay Lászlóval (1885–1935). Az egyik tervrajzon Sikorski Miklós (1888–1973, Zsolnay Júlia fia) neve is szerepel, aki szintén részt vehetett a munkában.

A kiállítás megnyitóját június 22-én, 15 órakor tartják.

Hirdetés