28 C
Pécs
vasárnap, július 21, 2024
KezdőlapKultZónaAz ókori Pécsen kalandozhatunk a Múzeumok Éjszakáján

Az ókori Pécsen kalandozhatunk a Múzeumok Éjszakáján

A pécsi világörökségi helyszíneken június 22-én éjjel színészek keltik életre az ókori Sopianae-t, lesznek kézműves foglalkozások, ókori játékok, fotózkodás korabeli és katonai ruhákban, valamint éjszakai misztikus fejlámpás tárlatvezetés.

Ahogy arról már korábban írtunk, szombaton kora este a múzeumoké a főszerep szerte a városban, rengeteg programmal készülnek a Múzeumok Éjszakájára – írta a ZsÖK sajtóközleményében.

Nem lesz ez másképp a világörökségi helyszíneken sem, íme a teljes kínálat:

18.00–23.30 a Cella Septichora Látogatóközpontban kreatív foglalkozások során életre kel a római díszítőművészet. Kézműves foglalkozásokra, arts and crafts workshopokra várják az érdeklődőket, ahol készíthetnek mozaikot, ékszert és ókori gyerekjátékot, valamint
kipróbálhatják a gyöngyplasztikát is.

A föld alatti világ évszázados falai között megelevenedik az antik nekropolisz.
Színészi játék hívja életre az ókori sopianae-i temető jellegzetes alakjait. A Cella Septichora síremléknél találkozunk a halottat utolsó útjára kísérő mimusszal, aki a római temetési szokáshoz híven elnagyolt mozdulatokkal, tréfás szófordulatokkal eleveníti fel az elhunyt személyét – ismertették a közleményben.

18.00–23.30 az Ókeresztény Mauzóleumban ókori római társasjátékok, szabadtéri játékok lesznek kicsiknek és nagyoknak. Felpróbálhatnak tógákat, tunikákat, legionárius felszerelést, amelyekben fotózkodhatnak a résztvevők.

23.30-tól és 23.45-től: Éjszakai tárlatjáratra várnak minden érdeklődőt a Cella Septichora Látogatóközpont félhomályában, mely során a föld alatti temető minden titka feltárul a pislákoló fejlámpák fényében.

Az este folyamán rendhagyó módon fényfestés díszíti a Cella Septichora Látogatóközpont bejáratát, a hétkaréjos építmény belső terét pedig egyedi hangulatvilágításban tekinthetik meg az érdeklődők – zárták a közleményt.

További részletek: vilagoroksegpecs.hu/programok/muzeumok-ejszakaja-2024

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő