Hirdetés

Jó hír a kultúrarajongóknak, hiszen idén is több programmal várnak mindenkit a Múzeumok Éjszakáján a város több pontján.

Június 22-én 18 órától színes kínálattal készülnek kicsiknek és nagyoknak. Garantáltan sok izgalomban lesz része a látogatóknak ezen a napon. Íme a kínálat a teljesség igénye nélkül:

18.00–23.30 A Cella Septichora Látogatóközpont Artes et artifica elnevezéssel kézműves foglalkozásokra, arts and crafts workshopokra várja a látogatókat, ahol a római díszítőművészetet keltik életre – olvasható az esemény Facebook-oldalán. Lesz továbbá lehetőség mozaik, ékszer, és ókori gyerekjáték, gyöngyplasztika készítésére, a család legkisebbjeit pedig színező várja.

Az Ókeresztény Mauzóleumban 18.00–23.30 között Ókori római társasjátékok, szabadtéri játékok lesznek kicsiknek és nagyoknak.
Felpróbálhatnak az érdeklődők római ruhákat, katonai viseleteket, amelyekben fotózkodni is lehet majd.

A föld alatti világ évszázados falai között megelevenedik az antik nekropolisz. Színészi játék hívja életre az ókori sopianae-i temető jellegzetes alakjait, így mesélve a valaha itt éltek történetéről. A Cella Septichora síremléknél találkozunk a halottat utolsó útjára kísérő mimusszal, aki római temetési szokáshoz híven elnagyolt mozdulatokkal, tréfás szófordulatokkal eleveníti fel az elhunyt személyét. A Korsós sírkamra emlékkápolnájában megelevenedik a gyászoló özvegy, akinek könnyein át mindent megtudunk a késő római halálhoz való viszonyról, temetkezési szertartásról.

Az este folyamán rendhagyó módon fényfestés díszíti a Cella Septichora Látogatóközpont bejáratát, névadójának, a hétkaréjos építmény belső terét pedig egyedi hangulatvilágításban tekinthetik meg az érdeklődők

23.30 és 23.45-kor – Éjszakai tárlatjárat I-II. – Pislákoló fejlámpák fényében tárul fel a föld alatti temető minden titka.

A pécsi Múzeumok Éjszakája jegycsomag árai érvényesek a Janus Pannonius Múzeum valamennyi helyszínére, valamint a pécsi világörökségi helyszínekre (Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum). Erről bővebben itt tájékozódhatnak.

A Janus Pannonius Múzeumban is készülnek programokkal. A látogatóközpontban 16.00–20.00 óráig ókori olimpia témakörben kvíz, találós kérdések, ügyességi játékok várják a résztvevőket, az ügyesebbek karikadobásban, golyódobálásban, kötélhúzásban is megmérettethetik magukat. Fegyvermásolatokat is kipróbálhatnak majd az érdeklődők, valamint ókori olimpikonok étkeit is meg lehet majd kóstolni.

18.00, 18.30, 19.00: Tündérváros elnevezéssel élő társasjáték keretében bepillantást nyerhetnek a századforduló mindennapjaiba a látogatók.

19.30-tól a török kultúra iránt rajongóké lesz a terep, hiszen egy török étel- és italkóstolón vehetnek majd részt, valamint megidézik a vásári hangulatot is, ahol lehetőség nyílik a ruhák próbájára, a fegyverek és egyéb kiegészítők kézbe vételére, fotózkodásra.

A Csontváry Múzeumban minden a múzeum névadójáról, Csontváry Kosztka Tivadarról szól majd, pontosabban a műveiről.

18.00–20.30-ig Csontváry Pillangók című festményéhez kapcsolódó homokkép és közös lepketabló készítésére lesz lehetőség az Alkotósarokban.

18.00–19.30 „Élő egek, élő hegyek…  címmel dr. Aknai Tamás művészettörténész tárlatvezetésén vehetnek majd részt a látogatók.

20.00–21.00 Széll Horváth Lajos színművész szintén tárlatvezetést tart majd.

22.00–23.00-ig, amíg a látogatók elmerülnek Csontváry festményeinek szemlélésében, addig Kovács Péter zongorán festi meg a képek ihlette miliőt.

A Modern Magyar Képtárban érdekes tárlatvezetésekkel készülnek, 16 órától Szakács Vanda Kíra muzeológus tart tárlatvezetést.

17.00 órától Szili Dániel, a JPM munkatársa mutatja be Breuer Marcell, Molnár Farkas és Weininger Andor pályakezdésének történetét.

19.00 „Kép-mozgások – Kismányoky Károly animációs filmjeinek vetítésre és az azt követő beszélgetésre várják az érdeklődőket.                                                           

A Zsolnay Múzeumban Tűzben született lótuszvirágok címmel nyílik kiállítás, ahol az egyiptomi kultúráé lesz a főszerep.

16.00 órától a Zsolnay macska– egyiptomi macskaszobrok útja az íróasztalokig címmel tart előadást Fullér Andrea egyiptológus.

19.00 Fullér Andrea és Feró Eszter egyiptológusok tárlatvezetése a Tűzben született lótuszvirágok című kiállításban.

A Vasarely Múzeum programja a következő lesz:

18.00–20.30 Az érdeklődők 3D-képet készíthetnek CaraWonga mozaik matricákból.

21.00 Op art négy keréken – A Renault és a Forma–1 esete Victor Vasarelyvel címmel Méhes Károllyal Getto Katalin, a JPM muzeológusa beszélget a múzeum udvarán, látványos vetítés kíséretében, ahol Méhes Károly pécsi író jóvoltából a Forma–1 Magyar Nagydíj – szintén Vasarely által tervezett – kockás zászlajának kalandos históriáját is felelevenítik.

A Néprajzi Múzeumban népi gyermekjátszóval mézeskalács-díszítéssel készülnek

18.30–19.40 Bajkó Bence a 20. századi bácskai népviseleteket mutatja be.

A Természettudományi Múzeumban 18.00–20.30 óráig arcmaszkkészítésre várják a látogatókat, valamint Éjszaka a természetben címmel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelői az éjszaka aktív állatok életébe nyújtanak betekintést a program ideje alatt. Az ősember eszközeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők Zalán Béla vezetésével.

Régészeti sétákra is lesz lehetőség Pécs történeti belvárosában Tóth Zsolt régésszel. Találkozó: 18.00 órakor a pécsi székesegyház nyugati bejáratánál. A séta 19.30-kor a Széchenyi téren zárul.

A természetkedvelőknek is készültek: egy izgalmas éjszakai túrán vehetnek ugyanis részt a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel, ahol megtekinthetik a Pálos kolostort is a résztvevők.
Találkozó: 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütőhelynél.

Még több program és jegyinformáció a jpm.hu/muzeumokejszakaja linken olvasható vagy ide kattintva az esemény Facebook-oldalán.


Hirdetés