Hirdetés

Az immár másodszor megrendezett önkormányzati egészségnap rámutat az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságára – mondta a május 13-ai programot megnyitó Péterffy Attila polgármester.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, ismét ingyenes szűrővizsgálatokkal, ételkóstolókkal és sok-sok interaktív programmal várják az egészségmegőrzést fontosnak tartó pécsieket a Kossuth téren megrendezett II. Önkormányzati Egészségnapon, amelyet május 13-án délelőtt nyitott meg dr. Kovács Ágnes, az önkormányzat egészségügyi tanácsadója és az esemény szervezője, valamint Péterffy Attila polgármester.

Péterffy Attila

– Nekünk, Pécs vezetőinek elsődleges célunk, hogy egy zöld, okos és élhető várost építsünk. Ennek a törekvésnek rengeteg nézőpontja van. Ide tartoznak az erőfeszítéseink a fiatalok itt tartására a lakásprogramtól a munkáltatók letelepítéséig. Ide tartoznak a várost zöldítő és klímavédelmi törekvéseink az okosparkolástól a karbonmentes városig. Ám azt gondolom, hogy legalább ennyire fontos a pécsiek egészségének védelme, és a megelőzés, napjaink egyik legégetőbb feladata is – emelte ki a polgármester köszöntője elején.

Mint mondta, a megelőzött, vagy időben felismert betegség nem csak az egyes ember élete szempontjából lényeges, hiszen a társadalom, az adott közösség és még a munkáltatók is abban érdekeltek, hogy a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatok segítségével minél kevesebb legyen az egészségügyi ellátórendszerben töltött idő.

Péterffy Attila egy szomorú példát is említett: hazánkban évente körülbelül csaknem hatezer új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából kétezer nő hal bele ebbe a betegségbe. Az emlőrák ezzel – folytatta – a magyar nők leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedése. Mégis, a rendszeresen megszervezett szűréseken a jogosultaknak csak a harmada jelenik meg – mondta.

– Most megkérdezhetnék, hogy évente egyetlen önkormányzati egészségnap hogyan tud ezen a szomorú tendencián segíteni. Nos, először is, segít kézzel fogható módon, hiszen aki ma eljött, itt helyben számos szűrővizsgálaton vehet részt. Másodszor segít abban, hogy rámutat a szűrések fontosságára. Harmadszor pedig talán abban, hogy Pécs ebben is élen járjon, és példát mutasson más városoknak – fogalmazott a polgármester.

A II. Önkormányzati Egészségnap programjai 10 órától 16 óráig várják az érdeklődőket a Kossuth téren.

https://www.pecsma.hu/top/a-pecsi-egeszsegfejlesztesi-iroda-is-bemutatkozik-a-ii-onkormanyzati-egeszsegnapon/

https://www.pecsma.hu/hirzona/demenciaszuressel-es-allergia-tanacsadassal-is-var-a-ii-onkormanyzati-egeszsegnap/?highlight=eg%C3%A9szs%C3%A9gnap

https://www.pecsma.hu/top/figyelem-pecsiek-vegyunk-reszt-a-majusi-egeszsegnap-ingyenes-szurovizsgalatain/?highlight=eg%C3%A9szs%C3%A9gnap

Néhány kedvcsináló fotó:

Hirdetés