Az ország legnagyobb terepasztalát láthattuk Pécsett

Hirdetés
Kibővült és megújult az ország legnagyobb, egybefüggő modulterepasztala. Az 1:160 méretarányú vonatokat a 27. Vasútmodell Parádén vasárnap estig csodálhatták és próbálhatták ki az érdeklődők a Pécsi Kulturális Központban.

A Mecsek vadregényes, kacskaringós szakaszát is lemodellezték, egészen pontosan Abaliget és Godisa állomását
Ez az abaligeti állomás annyira élethű, hogy a gyerekek hosszú percekig képesek állni a makett előtt. A készítői 25 évvel ezelőtt precíz mérések alapján modellezték le a Mecsekben megbújó kis állomást, amit azután Pécsett meg is építettek. De a terepasztalon ezen kívül számos állomás és érdekes mozdony található.
Ez a kis mozdony 50 ezer forintot ér
– Az aprólékos munka biztos megfogja őket, meg az, hogy visszaköszönnek azok a tájelemek, amiket élőben láthatnak – mondta Porvay Péter, aki két fiával érkezett a kiállításra.
A 26 négyzetméteres terepasztalon láthatunk alagutakat, síneket, autókat, de még esküvőt, temetést is.
Még egy temető miniatűr mását is láthatjuk

– Ez a terepasztal ebben a méretarányban egyedülálló az országban. Körülbelül 300 méternyi vágány van lefektetve, amin a vonatok futnak. Azokat 40-50 váltóval és jelzőkkel irányítja egy digitális rendszer – mondta Tillai Tamás, az I. Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub tagja. A számítógéppel vezérelt sínhálózat és váltórendszer hossza a valóságban több száz kilométernek felel meg. Majdnem negyedórába telik, amíg egy vonat bejárja az összes állomást.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere is végignézte a kiállítást
– Rengetegen jöttek el a kiállításra, hiszen annak is nagyon szórakoztató, aki nem modellépítő – mondta Páva Zsolt, aki szintén végigjárta a kiállítást. Pécs polgármestere hozzátette, Pécsett 25 éve épült ez a terepasztal, ami a mai napig egyedülálló a maga nemében.
A pécsi modellezők 1993-ban kezdték építeni ezt az asztalt és még most sincs kész
A vasútmodell-parádén, amit évente egyszer rendeznek meg, emellett még öt terepasztallal és több száz vonattal ismerkedhettek meg a gyerekek és felnőttek.
Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét