20 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapKorzóBegördült a Pécsi Galériába az egyedülálló kiállítás

Begördült a Pécsi Galériába az egyedülálló kiállítás

Május 23-tól már látogatható az Art of skate – A gördeszka Kaliforniától Pécsig tárlat, amely egészen szeptember 15-éig várja az érdeklődőket.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, nagyszabású urban art fesztivállal várják a városi művészet szerelmeseit, amelynek keretében most megtudhatnak mindent a deszkázás történetéről a sport iránt rajongók.

Az Art of skate című kiállítást először Párizsban rendezték meg 2022-ben, ahol hat hét alatt
mintegy 50.000 látogatója volt. A tárlat a gördeszkázás történetét, kulturális beágyazottságát és a művészettel való kapcsolatát mutatja be. Május 24-től a Pécsi Galériában várja az érdeklődőket – garantáltan megszólítva mindenkit a deszkázó tiniktől az avatott művészetkedvelőkig – ismertette a ZsÖK közleményében.

Ma a gördeszkázás már világjelenség, több száz millióan űzik ezt a sportot, amely 2021 óta olimpiai sportág. Ki gondolta volna, hogy a modern kori olimpiák versenysportjaként a 2024-es párizsi olimpián a Concorde tér ad otthont a sportág döntőjének?

És hogy mi várható a kiállításon? Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből és minden, ami a gördeszkakultúrához tartozik – ígérik a szervezők.

A kiállított gördeszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű is, valamint láthatók lesznek Keith Haring amerikai pop-art és graffitiművész tribut deszkái is. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken. Továbbá itt lesz az első deszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszkafutamának érmei.

A tárlat kitekint a deszkázás magyarországi történetére is, amelyhez a Deák 17 Galéria Az utca nem játszótér című kiállításából kölcsönzött dokumentumokat a szervező Zsolnay Örökségkezelő.

Az esemény kurátora: Philippe Danjean, független urban art kurátor és gyűjtő.

A kiállítás megtekinthető lesz a Pécsi Galéria nyitvatartási idejében szerdán és csütörtökön 13–19 óráig, pénteken és vasárnap 11–19 óráig.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő