20 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapKorzóUtcára fel! – fesztiválon mutatkoznak be az utca művészei

Utcára fel! – fesztiválon mutatkoznak be az utca művészei

Minden az urban artról szól majd május 24-től szeptember 22-ig, hiszen nagyszabású fesztivállal várják a városi művészet kedvelőit – írták a ZsÖK közleményében.

Neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be a Street Up nemzetközi kiállításon a Zsolnay Kulturális Negyedben. Art of skate címmel gördeszka-kiállítást is láthatnak a deszkás sport szerelmesei a Pécsi Galériában, emellett hiphop- és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok, előadások, tárlatvezetések színesítik a fesztivál szeptemberig tartó programját – számolt be a közlemény.

A 21 században a street art, mint önálló művészeti ág már megkerülhetetlen, ezért a Zsolnay Örökségkezelő NKft. célja, tovább bővíteni a Pécsi Galériák – Vizuális Művészeti Centrum műfaji palettáját.

A rendezvény egyik kiemelkedő tárlata az ART OF SKATE – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás, amely a gördeszkázás történetét és művészetét mutatja be az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben. A kiállítás május 24-től szeptember 15-ig látogatható a Pécsi Galériában.

Az m21 Galériában a street art munkákat bemutató STREET UP című kiállítás látható május 30-tól szeptember 22-ig, amely a nemzetközi független kurátor Yasha Young közreműködésével jött létre. Az általa a kiállításban képviselt 5 művész, a nemzetközi street art elismert és keresett alkotói: Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint a street art könyvek legtöbbet emlegetett alkotója Millo Olaszországból (fenti kép alkotója).

A galéria hívására érkezik a kiállításra a francia Erell, aki a tavalyi pécsi LOKART különdíjasa.

A nemzetközi mezőny mellett a kiállításon bemutatkoznak a magyar street art kiemelkedő alkotói is: Fork Imre, Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, valamint Napush és FSing.

Fork Imre a hazai graffitiművészet kultikus figurája, a júliusi Zsolnay Fényfesztiválon a Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója is lesz. A pécsi street-artot Renesound munkái képviselik.

Az idei kiállításon szavazhatnak a látogatók, mely műveket látnák szívesen a galéria falain túl a következő Street UP eseményen – zárta közleményét a ZsÖK.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő