Hirdetés

A Siklósi Járási Ügyészség bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik Dél-Baranyában terjesztettek kábítószert – olvasható a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

A bűnözői csoportot irányító vádlottat korábban kábítószer-kereskedelem miatt már letartóztatták, majd bűnügyi felügyeletet rendeltek el vele szemben. A költségeket, amelyek ebben az ügyben felmerültek, egy ismerőse finanszírozta, aki a vádlott szabadulását követően felkereste őt és közölte vele, hogy az anyagi segítségért cserébe kábítószert kellene értékesítenie.

Mivel a vádlott szabadulását követően költözött új lakóhelyére, továbbá járművezetői engedéllyel sem rendelkezett, ezért kezdetben mind a kábítószer beszerzése, mind annak értékesítése akadályba ütközött. A vádlott így további személyeket szervezett be a kábítószer terjesztéséhez, és a bűnszövetségbe bevonva őket, részükre részfeladatokat osztott ki. Így beszervezte többek között élettársának rokonát, akiről tudta, hogy rendszeresen fogyaszt kábítószert, illetve új pszichoaktív anyagot, ezért arra kérte őt, hogy terjessze el lakókörnyezetében, hogy nála lehet kábítószert vásárolni, így segítve kiépíteni a vásárlói körét.

A vádlott időközben vásárolt egy gépjárművet, az eladóval pedig szorosabb kapcsolatot alakított ki. A kábítószer terjesztői hálózatba őt is bevonta, neki elsődlegesen a kábítószer fuvarozása, beszerzése volt a feladata. 

A vádlott a kereskedői tevékenységbe bevonta élettársát is, aki – amennyiben ő nem tartózkodott otthon – őt helyettesítette az eladások során, illetve ő tartotta a kapcsolatot a kábítószert vásárló személyekkel telefonon, illetve személyesen.

Mindezek eredményeképpen a bűnözői csoportnak széleskörű ismeretsége, illetve stabil vásárlói köre alakult ki, melynek következtében 2022 októberétől 2023 májusáig, elfogásukig értékesítettek kábítószert Dél-Baranyában. 

A vádlottak cselekménye a bűnszövetségben, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására alkalmas, amely bűncselekmény büntetési tétele 5 – 10 évig terjedő szabadságvesztés. A Siklósi Járási Ügyészség valamennyi vádlottal egyezséget kötött, és indítványt tett, hogy a bíróság a velük kötött egyezséget hagyja jóvá.

Hirdetés