Egészségbiztosítás 2024 – segítünk a választásban!

Happy female doctor looking at male patient lying in hospital ward
Hirdetés

Hónapokig, évekig tartó várólisták elkerülése, pontos rendelési idő, igényes színvonal: napjainkban számos tényező a magánklinikák és -rendelések igénybevétele mellett szól, még akkor is, hogyha a minőségi szolgáltatásoknak ára van. Azonban egy megfelelően kiválasztott egészségbiztosítás megkötésével az anyagiak sem okoznak problémát, hiszen ezek a konstrukciók épp azzal a szándékkal jöttek létre, hogy a pénz semmiképp ne szabhasson határt a gyógyulásnak.

Cikkünkben összegyűjtöttük az egészségbiztosítások legfontosabb tudnivalóit, az eltérő típusaiktól a velük kapcsolatos tévhitekig. Ha 2024-ben ilyen módon is szeretnél extra védelemre szert tenni, segítünk a döntéshozásban!

Három egészségbiztosítási forma, három működési mód

Az egészségbiztosítások olyan kockázati biztosítások, amelyek értelemszerűen az egészségmegőrzésben és a fellépő betegségek minél gördülékenyebb kezelésében nyújtanak segítséget. Típusaik szerint három nagy kategóriába sorolhatjuk őket:

  1. összegtérítéses egészségbiztosítások, vagy más néven betegségbiztosítások
  2. szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások,

A személyes igényektől függően mindenkinek más lehet az ideális választás, ezért a következő bekezdésekben röviden bemutatjuk az eltérő biztosítási formák lényegi különbségeit.

1. Összegtérítéses egészségbiztosítás

Az egészsébiztosítások között az összegtérítéses változatok a rangidősek, ugyanis ezek kerültek a legkorábban a piacra. Másnéven összegbiztosításként is hivatkoznak rájuk, amiért mindig egy előre meghatározott térítési összeget fizetnek a biztosított számára, és kizárólag akkor, hogyha az őt ért probléma fel van tüntetve a szerződés fedezeti elemei között.

2. Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

A sorban következő konstrukciók a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások, amelyeknek legfőbb sajátosságuk, hogy pénz helyett orvosi kezelésekkel segítenek a felépülésben. Súlyos betegségek jelentkezésekor akár külföldi szolgáltatás elérését is lehetővé teszik. Ebben az esetben is igaz, hogy kizárólag a szerződésbe feltüntetett problémák után támogatják a biztosítottat.

A szolgáltatásalapú egészségbiztosítások leggyakoribb elemei

Változatosságuk és kényelmük miatt, manapság sokan a szolgáltatásalapú egészségbiztosítások mellett teszik le a voksukat, ezért most azok szerződési elemeibe nyújtunk betekintést. Fontos tudni, hogy az eltérő biztosítók ajánlatai kategórián belül is eltérhetnek, de a következő ellátási típusok a legtöbb alapcsomag kapcsán felmerülhetnek.

Ilyen például:

  • Orvosi call center: egy egészségügyi betegség, probléma jelentkezésekor a biztosító által megadott számon 0-24 feltehetjük a kérdéseinket, amelyekre minden esetben szakemberek válaszolnak.
  • Szakorvosi ellátások, amelyekbe általában beletartoznak a neurológiai, kardiológiai, szemészeti, belgyógyászati, bőrgyógyászati, valamint fül-orr-gégészeti vizsgálatok.
  • Kisértékű diagnosztikai vizsgálatok: például laborvizsgálat, röntgen vagy ultrahang.
  • Nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok: például CT, MRI.

Ezentúl célszerű megjegyezni, hogy a magasabb díjszabású egészségbiztosítási csomagokban olykor a szolgáltatás alapú fedezetek mellett összegtérítéses elemek is megjelennek. Ezek általában a súlyosabb problémákkal, például daganatos megbetegedésekkel függnek össze.

Se nem egészségpénztár, se nem életbiztosítás

Érdemes megjegyezni, hogy az egészségbiztosítások nem összekeverendőek az egészségpénztári szolgáltatásokkal, illetve a kockázati életbiztosításokkal. Bár a köztudatban gyakran egy kalap alá veszik ezeket a fogalmakat, az igazság az, hogy abszolút eltérő konstrukciókat takarnak.

Amíg egy életbiztosítás a biztosított halálesetekor anyagi támogatást nyújt a hozzátartozók vagy a biztosított számára, addig az egészségpénztár egyöngondoskodási forma, amellyel a jövőben felmerülő egészségügyi problémák finanszírozását lehet biztosítani.

Már ebből a rövid összefoglalásból is látszik, hogy mindhárom biztosításiforma más célt szolgál, ráadásul az egészségpénztárak további szempontokból is különböznek.

A  szolgáltatások döntő szereppel bírnak a választáskor

Összegezve, ha 2024-ben egészszégbiztosítást szeretnél kötni, egy nagyon széleskörű paletta ajánlatai közül válogathatsz.

Először is azt javasolt mérlegelni, hogy az életviteled szerint melyik kategória konstrukciói lehetnek a legkézenfekvőbbek számodra, majd csoporton belül a szolgáltatási elemek szerint is javasolt összehasonlítanod a rendelkezésre álló lehetőségeket. Emellett a csomagok ára sem utolsó szempont, hiszen rendszeresen és hosszú távon kell fizetned a biztosítási díjat.

Amennyiben ezeket a döntési faktorokat sikerül körültekintően összemérned, máris közelebb kerülsz a neked ideális ajánlat megtalálásához.

(x)

Hirdetés