Markolókról loptak milliós alkatrészeket a kamurendszámos tolvajok

Két különböző céghez tartozó markológép alkatrészeit lopta el egy szigetvári férfi ismeretlen társaival. A szajrét ráadásul egy másik jármű rendszámával ellátott autóval szállították el, így a gyanúsított férfinak nem csak lopás bűntette, de egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette alapos gyanúja miatt is felelnie kell. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Járásbíróság május 20-án elrendelte egy szigetvári férfi letartóztatását egy hónapra két rendbeli lopás bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette alapos gyanúja miatt.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított ismeretlen társával április 19-én éjszaka, Pécs belvárosában, a közterületen parkoló – egy gazdasági társaság által lízingelt – markológépről leszerelt egy bontókalapácsot és azt eltulajdonította. A társaságnak ezzel körülbelül 1 millió forint kárt okozott.

A gyanúsított továbbá egy felnőtt és egy fiatalkorú társával május 17-én, szintén Pécs belvárosában, egy másik cég tulajdonában álló markológéphez tartozó, közterületen tárolt hidraulikus törőfejet lopott el, egy Opel csomagtartójába téve azt.

A személygépkocsit korábban a gyanúsított egy ismeretlen személytől vásárolta úgy, hogy azt előzőleg kivonták a forgalomból. Az autó regisztrációs matricáját a szélvédőről lekaparták, a személygépkocsi elejére egy szentlőrinci parkolóban álló Fiat rendszámtábláját szerelték, hátuljára pedig egy szintén Szentlőrincen parkoló másik Fiatét szerelték fel.

A gyanúsított és társai a második lopást követően Pécsről Szigetvár irányába indultak a gépkocsival, 23 óra körül a rendőrség észlelte és követni kezdte őket. Az Opelt vezető gyanúsított a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, csak lassított. Körülbelül 10 km/óra sebesség mellett aztán fiatalkorú társával együtt az első ülésekről kiugrottak és elmenekültek, míg harmadik társuk a hátsó ülésen a kocsiban maradt. A gépkocsi – mivel vezetője nem volt – a közeli árokba sodródott. A gyanúsítottat és fiatalkorú társát a rendőrök a helyszín közelében elfogták.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, jelen gyanúsításban szereplő bűncselekményeket is felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt, két újabb elítélését követően nem sokkal követte el, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezik. Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követne el.

A bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbeztek, így a határozat nem végleges.

Az esetről korábban ITT számoltunk be.

Kiemelt képünk illusztráció.