22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaCélegyenesben a pécsi kutatók segítségével fejlesztett, koronavírus elleni orrspray

Célegyenesben a pécsi kutatók segítségével fejlesztett, koronavírus elleni orrspray

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a Covid-19 elleni szer, melynek fejlesztésében pécsi szakemberek vettek részt. A hatóanyag a kezelt sejteket megvédi a vírusfertőzéstől – írja a HVG.hu Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa a Heteknek adott interjúja alapján.

„Laborkörülmények között igazoltuk, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől. Németországban még hátravan a harmadik klinikai tesztfázis, és úgy látszik, hogy emberben is működni fog, tehát ez egy ígéretes szer” – mondta Kemenesi Gábor.

Kemenesi Gábor szerint ugyanakkor az mRNS-oltóanyagok a jövőben Magyarországon is előállíthatók lesznek. Arról egyébként nemrég számoltunk be, hogy az orosz, vektor alapú oltóanyagot jövőre már hazánkban is gyárthatják majd.

Korábban lehetett olvasni arról is, hogy a PTE-n osztrákokkal közösen fejlesztenek egy koronavírus elleni vakcinát. Erről a projektről a Kemenesi Gábor most azt mondta, hogy mivel időközben többféle vakcina is elérhetővé vált világszerte, és óriási a gyártási kapacitás is, a gyártás „okafogyottá vált, bár kutatási szempontból továbbra is érdekes.”

Kiemelt képünk illusztráció. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő