21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálDrágább lesz a fröccs is

Drágább lesz a fröccs is

Borhiány van Magyarországon. A nyári aszály, valamint a téli és tavaszi fagyok megharmadolták a szőlőtermést. Vagyis borból is kevesebb van idén. Az ára is megy fel, pont ezért. Akár 15-20 százalékkal drágábban borozhatunk jövőre.

A pécsi borászok panaszkodnak: harmadannyi szőlő termett idén, mint a korábbi években. Radó István évente mintegy másfél ezer üveg bort palackoz saját terméséből. Most ezt ki kell pótolnia. Ő felvásárolja a szőlőt, így palackszámban nem látszik majd meg a szőlőhiány, viszont többe kerül majd a bor előállítása. A borász szerint vesztesége több év alatt térül csak meg.

 A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében nagyüzemben borászkodnak. Az intézet éves szőlőtermése 1500-1700 mázsa szokott lenni, idén ez mindössze 1200 mázsa lett. Vagyis csaknem 30 százalékkal kevesebb, mint korábban.

– A bor ára akár 15-20 százalékkal is emelkedhet jövőre – mondja dr. Kozma Pál tanszékvezető. – A dél-dunántúli borvidékre nem jellemző, hogy az ország másik végéből hoznának szőlőt a helyi bor készítéséhez. A hiányt a térségen belül igyekeznek pótolni a gazdák – magyarázza a szakember.

Az biztos, hogy import bor viszont lesz, méghozzá több, mint eddig. A hazai nedűből pedig kevesebbet szállítanak majd más országokba.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő